Коалицията: Отваряме досиетата без чадър за този или онзи!
Коалицията: Отваряме досиетата без чадър за този или онзи! / netinfo

Започва преглед на законодателството в областта на досиетата и ако се открият противоречия, те ще бъдат коригирани. Това заяви премиерът Сергей Станишев след заседание на Съвета на коалицията. В него участваха ръководствата на трите политически сили в управляващата коалиция БСП, НДСВ и ДПС начело със Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

Трябва да се намери ясен механизъм, който да не бъде субективен в откриването на един или друг фонд, добави Станишев.

Той обяви, че тройната коалиция е заинтересована да има пълна яснота кой какъв е бил и има политическата воля за изнасяне на истината за работата на Държавна сигурност.

Според премиера трябвало да се постигне максимална откритост и безпристрастност, за да не се създава впечатление за прикриване на една или друга фигура. В същото време Държавният архив трябвало да остане водещата институция при откриването на досиетата.

Този процес не може да бъде инициатива за една или друга личност“, каза Станишев и добави личното си мнение, че трябва да се прави разлика между човек, който е писал доноси, и този, който е работил във външното разузнаване за интересите на страната.