Коалиция ГЕРБ-БСП би сработила, ако лидерите имат малко акъл
Коалиция ГЕРБ-БСП би сработила, ако лидерите имат малко акъл / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Създалата се непримиримост между протестиращи и управляващи налага и двете страни да отстъпят по малко. Предсрочни избори сега са глупост, но оставка на Пламен Орешарски трябва да има - дали есента, зимата или догодина. „Когато има две големи сили в парламента, които сами не могат да управляват, а малките „ги дърпат за опашките”, се прави голяма коалиция по подобие на модела в Германия”, коментира пред бТВ проф. Михаил Константинов.

По думите му вариант с общо управление на ГЕРБ и БСП би сработил, ако лидерите им имат „малко акъл” и ако пренебрегнат ината си. Константинов обясни, че със 181 депутати общо те могат да променят конституцията, да си разделят министерства и комисии, за да се контролират, но да имат и разписан график, който да ги доведе до избори догодина заедно с евровота.

Той дори изтъкна и лични позитиви за двамата лидери от подобни действия - Сергей Станишев да стане постоянен председател на ПЕС, а Бойко Борисов да спечели президентски избори след няколко години.

„Не може да изкараме зимата по този начин. Скоро ще се сбием, което е абсолютна дивотия. Нещата могат ад ескалират по много причини. Хора гладуват. Ако стане нещо, това качва протеста на друго ниво - едно е да се вика „Оставка”, друго - „Убийци”, допълни проф. Константинов.

Социологът Юлий Павлов обаче прогнозира, че подобна коалиция би била приета като „тържество на олигархията”. Той очерта силна конфронтация в обществото, която не е само между лидерите, но и срещу избирателите: „Има разлика между това, което искат протестиращите и това, което иска обществото. Протестиращите искат избори веднага, обществото не ги иска. Протестиращите не са обществото”.

И двамата обаче се съгласиха, че компромисното е да се сложи някакъв хоризонт, тъй като има спешни неща за вършене, да се работи до март-април и след това с европейските да има и парламентарни избори. Константинов припомни конституционното право, че избори в кратък срок се правят, само когато няма съставено правителство. Такава е и практиката в Европа, допълни Павлов.

Анализаторите коментираха още, че е възможно в някакъв момент голяма част от кабинета „Орешарски” да бъде подменен, което също е някакъв вид решение. Парламентът и според двамата трябва да продължи да работи до пролетта на следващата година.

Проф. Константинов очерта и геополитическата рамка на ситуацията. По думите му в Близкия изток предстои „зверска война” и НАТО трябва да подсигури южния си фланг. „Турция е дестабилизирана, Гърция, ако не получава помощи, умира. Ако дестабилизираме и България - Западът остава без логистика. Трябва здрав тил. Военните стретези на Запада искат да стабилизират фланга. Геополитиката е основата на всичко”, заяви математикът.