КНСБ обсъжда готовността за стачки на работници
КНСБ обсъжда готовността за стачки на работници / netinfo

Координационният съвет на КНСБ ще обсъди окончателните резултати от националното допитване до работници и членове на синдиката за готовността им да излязат на браншови, регионален или национален протест. Според междинните резултати, обявени в събота, за национален протест са готови около 40 000 българи или 54% от всички гласували.

Включилите се в допитването българи са заявили подкрепа за предложените от КНСБ социални мерки като извънредно увеличаване на бюджетните заплати от 1 октомври догодина, увеличаване на гарантирания минимален доход до 100 лева и достигане до средна работна заплата от 800 лева за реалния сектор от 1-ви януари. Както и готовност да изразят недоволството си, обясни вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

„Аргументът е, че не се повишават работните заплати във фирмите, които са над 51 % държавна или общинска собственост – системата на БДЖ цялата, общинските транспортни фирми, ВиК. И второто, което е данъчното облагане на социалните плащания. Категорични са хората, че когато се договорят синдикати и работодател, държавата не трябва да се намесва и да изземва това, което е договорено”, каза Никифоров.

В национална едночасова предупредителна стачка биха се включили около 23% от анкетираните, а за национална еднодневна стачка са гласували над 22 на сто от запитаните. Браншовите протести защитават около 1/4 от гласувалите, а за ефективна стачка по браншове настояват най-вече служителите на БДЖ и автотранспорта.