54 на сто от работниците в България искат стачка
54 на сто от работниците в България искат стачка / cнимкa: Sofia Photo Agency
Над 54% от българите ще се включат в национален протест за защита на трудовите и социалните им права, показват междинни резултати от национална допитване на КНСБ. Досега в него са се включили около 74 хиляди работници и членове на синдиката, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров на семинар в Александруполис.

За национални протести са гласували над 40 хиляди българи като с най-активна подкрепа на тази форма са работници от Велико Търново, Сливен и Варна. В национална едночасова предупредителна стачка ще се включат около 23% от анкетираните, а за национална еднодневна стачка гласа са си дали над 22 на сто от запитаните, след които най-силно се открояват жителите на Ямбол, Сливен и Плевен.

Браншовите протести защитават около 1/4 от гласувалите, а за ефективна стачка по браншове настояват най-вече служителите на БДЖ и автотранспорта. Основен мотив за протестната готовност на българите е липсващото увеличение на заплатите в държавните и общински предприятия заради ограничаващата ги наредба и увеличената данъчна тежест върху социалните плащания.

Чрез вота си работещите са подкрепили предложените от КНСБ социални мерки като извънредно увеличаване на бюджетните заплати от 1 октомври догодина, увеличаване на гарантирания минимален доход до 100 лева и достигане до средна работна заплата от 800 лева за реалния сектор от 1-ви януари.

Допитването продължава до 23 септември, когато координационния съвет на КНСБ ще вземе решение за протестни или стачни действия срещу политиката на правителството.