Съд
Съд / / iStock/Getty Images
Свидетел щял да вземе 10 хил. лв., ако осигури 400 гласа в морската община
Специализираният наказателен съд остави в ареста за постоянно кметът на Несебър Николай Димитров, обвинен в купуване на гласове.

По 100 лв. на калпак, ако се гласува за арестувания кмет на Несебър

Съдът уважи искането на прокуратурата и постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Димитров, а заедно с него в следствения арест остават кандидатите за общински съветници Георги Георгиев и Петър Тодоров, както и кандидатът за кмет на Свети Влас Атанас Япаджиев. Спрямо петия обвиняем от групата - Константин Лефтеров, съдът счете, че няма достатъчно доказателства той да е извършил престъплението, в което е обвинен, и го освободи.

32 досъдебни производства досега заради изборите

За петимата прокуратурата твърди, че са действали като организирана престъпна група, ръководена от кмета на Несебър Николай Димитров, който е кандидат за поста за четвърти път. Според държавното обвинение те са давали по 100 лева на глас, а също така са обещавали апетитни общински длъжности на хората, гласували за тях.

ЦИК вече свали имунитета и на петимата кандидати в изборите за местна власт.

Кметът на Несебър е в софийския следствен арест

По време да днешното заседание прокуратурата посочи, че при обиските в домовете на петимата са открити значителни суми пари. От държавното обвинение се позоваха и на показанията на свидетел на име Димитър Балинов, който твърди, че е бил попитан дали може да осигури 400 гласа за предстоящия местен вот, за което му е обещано възнаграждение в размер на 10 000 лева.

Според защитата на Димитров обаче, подобни твърдения за абсурдни. Адвокат Ина Лулчева представи пред съда справки от ОИК, показващи убедителните резултати, с които обвиняемият кмет на Несебър е спечелил още на първи тур местните избори през 2007, 2011 и 2015 година. „400 гласа на нашия подзащитен не му трябват, той има много повече“, заяви тя в пледоарията си.

Прокуратурата в Горна Оряховица разследва купуване на гласове

Адвокатите и на петимата обвиняеми попитаха още защо им е да купуват гласове, при положение че са регистрирани в различни листи и на практика са конкуренти. Пред съда те дори обвиниха прокуратурата, че с искането си петимата да останат в ареста се опитва да „участва активно в изборния процес“, защото така те ще бъдат лишени от правото си да водят предизборна кампания.

В последната си дума пред съдията самият Николай Димитров заяви: „Работя честно и почтено вече 12 години. Аз нямам нужда и никога не съм се занимавал с подобни дейности“.

Адвокат по делото е и Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“. Тя защитава Атанас Япаджиев - кандидат за кмет на град Свети Влас, както и Константин Лефтеров - номиниран за общински съветник от нейната партия. „Прокуратурата се използва за решаване на изборите“, обвини неколкократно тя днес.

Ако петимата бъдат признати за виновни, Николай Димитров, който е сочен за ръководител на групата, може да получи затвор от 5 до 15 години, а останалите четирима – от 3 до 10 години.