Кирил Йорданов: Със скалъпени интриги искат да ме злепоставят
Кирил Йорданов: Със скалъпени интриги искат да ме злепоставят / netinfo

Със скалъпени интриги искат да ме злепоставят, за да седнат на мястото на началника на Митница – Русе, заяви Кирил Йорданов – подалият вчера оставка началник на русенската митница. Мотивите за напускането ми са лични, работата ми бе свързана с много напрежение и умора, заяви още Йорданов. С прекъсване той оглавяваше русенската митница 8 години. Оставката е приета от директора на Агенция "Митници" Христо Кулишев.

Срещу досегашния началник на Митница – Русе Кирил Йорданов е било образувано дисциплинарно производство, каза за Дарик Костадин Соколов, директор на Регионална митническа дирекция – Русе. Йорданов е проверяван за неправомерно възстановяване на акцизи на земеделски производители и до 3 юли той е трябвало да даде становището си. Проверката, назначена през март, е за 30 случая за над 200 000 лева, каза още Соколов.

Всички случаи са предадени на прокуратурата. Тече проверка на икономическата полиция на работата на отдел "Акцизи" към Митница – Русе. Преди месец служител на отдела е бил уволнен, а началникът на "Акцизи” е понижен в ранг за срок от една година, каза още директорът на Регионална митническа дирекция Костадин Соколов. По думите му, в Свищовската митница същи се проверяват два случая за неправомерно възстановено акцизи с фалшиви фактури. Възстановяването на акциза за горивата на земеделските производители се прилага от две години като сумите варират от 700 лева до 27 хиляди лева.

От днес за срок от 6 месеца временно изпълняващ длъжността началник на Митница – Русе е Стефан Златков, зам.-директор на РМД – Русе. В прокуратурата се предадени и 29 акта за митнически измами, по които не са издадени наказателни постановления за близо 2 милиона лева, каза още Костадин Соколов. Случаите са от миналата година. В Русенската Окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство срещу неизвестни длъжностни лица.