Касационният съд спря контактите си със секретаря на ВСС
Касационният съд спря контактите си със секретаря на ВСС / netinfo

Администрацията на Върховния касационен съд прекрати кореспонденцията и служебните си контакти с главния секретар на Висшия съдебен съвет Славка Каменова, съобщиха от ВКС.

Това става по заповед на главния секретар на съда Веселин Черкезов във връзка с търга за автомобили за Висшия съдебен съвет и съмнения за корупционни практики от страна на Каменова, и ще продължи, докато приключи проверката на Софийска градска прокуратура по тези случаи. Уведомен е и министърът на правосъдието Георги Петканов.

По решение на Висшия съдебен съвет от 29.12.2006 Славка Каменова е определила комисия, която да отвори, разгледа, оцени и класира постъпилите оферти на участниците в открита процедура за доставка на 28 леки служебни автомобила за нуждите на административните съдилища в България. Процедурата е проведена същия ден.

Комисията е допуснала пет участника и е класирала на първо място “МОТО-ПФОЕ” ЕООД , на второ място “СОФИЯ АУТО” АД, на трето място “АВТОМОТОР КОРПОРАЦИЯ” АД – София, на четвърто място “ИНДУСТРИАЛ КОМЕРС” ЕООД – гр. Софи, като се предлага довоговорът да се сключи с “Мото Пфое”. В деня на процедурата - 29.12.2006 и в същия час, в който заседава комисията, след окончателното й произнасяне и класирането на първо място на “МОТО-ПФОЕ” ЕООД, по заповед на г-жа Славка Каменова същата комисия съставя нов протокол за покупката на колите.

В този протокол се прави промяна в реда на класирането, като победителят “МОТО-ПФОЕ” ЕООД е класиран на второ място, а класираната на предпоследно място “АВТОМОТОР КОРПОРАЦИЯ” АД – София, е обявена за победител. Умишлено подмененият резултат от търга за 28-те автомобила за административните съдилища дава основания за сериозни съмнения за корупционни действия от страна на ръководни служители в администрацията на ВСС, се посочва в писмото на ВКС.