Калфин: Социалистите в България не са социалисти
Калфин: Социалистите в България не са социалисти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българската социалистическа партия не пренася ценностите на европейската левица в България, задоволява се с краткосрочни мерки, които няма да променят държавата, и се чувства уютно в липсата на прозрачност. Такива критики към партията-мандатоносител отправи евродепутатът Ивайло Калфин след конгреса на европейската партийна фамилия в Рим, поставил началото на предизборната кампания на ПЕС.

По думите му, ръководството на БСП е подменило първоначалните стремежи на партията да управлява. „Ще се навърши една година от това управление, липсват дългосрочни мерки, които да променят държавата, за сметка на краткосрочните от днес за утре, които нямат никакъв ефект", коментира Калфин пред bTV.

Като най-показателен пример той посочи нивото на младежката безработица, което в България се е покачило от 27,8% на рекордните 30% за година при условие, че борбата с нея е основна политика в платформата на ПЕС. Освен това той отбеляза липсата на решителност в България за въвеждането на данък върху финансовите операции, който също е основен в програмата на ПЕС.

„В Европа ежегодно се укриват милиарди от данъци, затова едно от знамената на европейската кампания е разкриването на офшорните сметки. А какво се прави от социалистическата партия, която е на власт - нищо", коментира Ивайло Калфин.

„Булгартабак" го купило физическо лице и не можем да го покажем - не може така да се крият собственици в България", даде пример водачът на евролистата на АБВ.

„Станишев каза че, БСП подкрепя правителството, а премиерът Орешарски каза, че кабинетът изпълнява програмата на БСП. Какво става - кой кого подкрепя?" попита Калфин.

Еврокомисар без амбиции

Ивайло Калфин декларира отново, че ще оглави листата на АБВ за изборите за Европейски парламент, но не пожела да посочи нито едно друго име от списъка с аргумента, че подредбата не е готова.

Той изрази недоумение, че останалите партии пазят в тайна готовите си листи до последния момент, изчаквайки конкурентните. За заявената готовност на Сергей Станишев да застане начело на листата на БСП, Калфин изтъкна няколко противоречия: „Станишев не казва категорично дали ще бъде водач, както не казва категорично дали иска да стане еврокомисар. Той заявява само, че няма такава амбиция, но човек и без амбиция може да стане някои неща", коментира евродепутатът.

Той се обяви против подобни „совалки" начело на партийните листи. „Появяват се едни хора, избирателите гласуват за тях, а те после се оттеглят. В изборите винаги има един много личен момент - хората имат проблеми, искат решенията им", коментира Калфин и изтъкна едно предимство на новия Изборен кодекс - че не позволява водачеството на две листи.

Парите по проекта на Европейския парламент за Моника Станишева не са били тема на дискусии по време на конгреса на ПЕС в Рим, сподели Ивайло Калфин, но допълни, че за европейските политици това представлява неформален скандал, независимо, че нито Станишева е похарчила парите, нито председателят на ЕП Шулц й ги е дал лично. „Германските колеги изтъкват, че е неприемливо за начина на мислене в Европа. За тях това е все едно съпругата на министър-председателя да спечели обществена поръчка от правителството на една държава. Те смятат, че в България продължава да има някои дефекти. Този случай определено се използва за атаки срещу Мартин Шулц, надявам се да нямат резултати", допълни още Калфин.

Компромиси отвъд границата

„Резултатът от изборите не даде достатъчно увереност на БСП и от там почнаха компромисите, а те минаха всякаква граница", продължи Ивайло Калфин, който за пореден път изрази тезата, че ДПС доминира управлението, което дори не се основава на коалиционно споразумение. Той подчерта, че парламентът приема закони според дневния ред на ДПС - закона за хазарта, за субсидиите за тютюнопроизводителите, както и за Изборния кодекс, с изключение само на крайни, по думите на Калфин, текстове като този за агитацията на майчин език, които според него са поставени нарочно.

„Вижте как бяха разпределени средствата за инвестиции в общините. ГЕРБ също разпределяше средства за своите общини, затова искахме ГЕРБ да не бъде за власт, но всъщност тази практика не се промени", критикува още Калфин.

Идеологически дебат

Евродепутатът обяви за абсурдна ситуацията в България заради невъзможността на лидерите на управляващи и опозиция да постигнат консенсус поне по един въпрос. „АБВ отдавна призовава за дебати, а специално левицата - за идеологически дебати", подчерта той и припомни, че една от основните критики на БСП след заявяването на проекта АБВ била към идеологията на движението на президента Георги Първанов.

„С БСП имаме много неща да обсъждаме, високомерието не е конструктивно", подчерта още Ивайло Калфин. По думите му, Мартин Шулц не е и не би давал оценки по вътрешнополитически въпроси. „При всички случаи не е приятно на едно политическо семейство, когато има разделения вътре, но в България има основания за такова", подчерта още евродепутатът.