Каква вода да пием?
Каква вода да пием? / снимка: Impact Press Group, архив

През последните седмици с Българския национален водния съвет са се свързали разтревожени граждани, много от които родители на деца в детските градини. Те са споделили своето притеснение от появилите с в медиите съобщения за „флуорирана" вода, която се дава за пиене в детските заведения в нарушение на наредба на МЗ от 2006 година, съобщават от НПО-то и отговарят на разтревожените родители. Първото, което отговаряме на хората е, че е неправилно да се казва „флуорирана". Флуорирани са някои от питейните води в Съединените щати, например, защото флуорът при правилно дозиране предпазва зъбите от кариес. Да бъде флуорирана водата, значи да й бъде допълнително добавен флуор, при положение че тя не съдържа този елемент. Повечето български минерални води съдържат флуорни съединения като естествена своя съставка и при повечето български минерални води концентрацията на такива съединения е над 1,5 мг на литър, концентрация, която според въпросната наредба е неподходяща за деца до 7-годишна възраст. Ограничението е наложено, защото ако децата пият непрекъснато вода с такава концентрация на флуор, рискуват зъбите им да пожълтеят и потъмнеят.

Едно от нещата, които Водният съвет винаги е твърдял, е, че минералните води трябва да се пият отговорно, след като човек е запознат със съдържанието им и с концентрациите на елементи в тях, които са полезни за организма му. Не само флуорът, но и всеки друг елемент, съдържащ се под формата на съединения в минералните води, не трябва да се приема прекалено много. В този смисъл не е препоръчително пиенето само на минерални води. Всички минерални води трябва да се редуват с трапезни, а още по-добре с изворни, особено когато изворните води се добиват в екологично чисти райони високо в планината.

Преди няколко месеца публикувахме чудесна статия по този въпрос от Ст.н.с. инж. Лилия Владева - един от най-добрите специалисти по води в България. Инж. Владева разделя водите на три големи групи: натурални минерални, изворни и трапезни. Минералните води идват от подземни източници, защитени от замърсяване, с безупречна природна чистота - химична и микробиологична, с постоянен състав и отсъствие на токсични микрокомпоненти, с наличие на полезни хранително-физиологични вещества. Обикновено това са води с температура над 20ºС и наличие на едни или други полезни за здравето съставки - повишена минерализация, метасилициева киселина, флуорид, сулфати, въглероден диоксид и др.

Изворните води също са идеално чисти и в тях също отсъстват токсични микрокомпоненти, но тяхната минерализация е много по-ниска, на практика те не са минерализирани и това ги прави изключително подходящи за ежедневна употреба. Изворните води се избират най-вече от хора, които внимават с приема на минерални води заради тяхното съдържание, но държат на гарантираната чистота. Изворните води са най-подходящи за редуване на минералните, като някои от тях се препоръчват дори за кърмачета.

Трапезните води са води от подземен или повърхностен водоизточник, които отговарят на изискванията на води за питейно-битова употреба - третирани или нетретирани. Това в повечето случаи са сондажни, а много често водопроводни и хлорирани, с променлив състав, нискоминерализирани, задължително озонирани, разбира се чисти. Те също са подходящи за редуване на минералните води, като имат преимуществото на по-ниската цена и това, че често се предлагат в галони, което ги прави удобни и подходящи за употреба в обществени заведения.

Една от по-важните групи натурални минерални води е групата на водите, съдържащи флуорид (това са води, в които съдържанието на флуорид е над 1 мг/л). Сред нашите минерални води има много представители на тази група. На първо място е водата от Овощник с нейните 24 мг/л флуорид, уникален случай в Европа. Много флуорид носят водите от с. Ягода, Павел баня, Елешница, Кромидово, Сапарева Баня и др. Този компонент играе определяща роля за здравината на зъбите и костите. В организма не трябва да се допуска както недостиг, така и предозиране с флуорид, тъй като и двата екстремни случая водят до нежелани последствия - наличие на кариеси в единия и флуороза (жълти петна по зъбите) в другия. От бутилираните води най-известните представители на флуоридните води са минералните води на Девин, Хисар и Велинград. Те са много подходящи за профилактика на кариес, но трябва да се редуват с изворна вода.

В обобщение, на всички разтревожени родители можем да кажем: приветстваме действията на Министерство на здравеопазването, защото непрекъснатото приемане на минерална вода, особено от малки деца, крие рискове. Въпреки всичко водите на България са едно от най-големите ни богатства и не бива да се лишаваме от него заради ненужна паника. За да бъде организмът ви здрав, е важно да бъде правилно хидратиран, за което е добре да пиете всякакви минерални води, стига да ги редувате с трапезни, чешмяни или изворни.

Български национален воден съвет