Ден за размисъл преди утрешните парламентарни избори. Часове ни делят от момента, в който България ще се изправи пред петите парламентарни избори за по-малко от две години. 14 партии и 7 коалиции се борят да влязат в новия парламент. Над 6,651 млн. избиратели имат право на глас и могат да определят състава на 49-ото Народно събрание.

За първи път по време на вота броенето на изборните резултати ще става под видеонаблюдение. В рамките на самия изборен ден гласоподавателите ще решават дали да гласуват с машина, или с хартиена бюлетина. Последните дни на изборната кампания бяха белязани от съобщения за фалшиви бомбени заплахи към училищата. Именно в тях се намират голяма част от избирателните секции в страната, информира NOVA.

Секционните избирателни комисии в страната са готови за вота утре. Днес навсякъде бяха раздадени изборните книжа, както и машините за гласуване. Направени са и проби на устройствата, чрез които ще се извършва видеонаблюдението и видеозаснемането на броенето на гласовете.

Под полицейска охрана бюлетини и машини се доставиха до помещенията, в които ще се гласува.

Брой хартиени бюлетини, кандидат-депутатски листи, избирателни списъци, протоколи и указания се разпечатват и проверяват на място. Подготвят се и двете урни - едната за вота на хартия, другата - за машинните бюлетини.

„Всяка една класна стая е запечатана с лепенка, подпис и печат на директора, полицаите са ги приели. Аз лично не очаквам да има някакъв проблем и в това отношение съм спокойна”, заяви Нина Ангелова, председател на СИК - гр. София.

След теста на машината, следва и проверка на мобилното устройство, чрез което ще се наблюдава и записва броенето на бюлетините.

„То е така направено, че всеки би се справил. Според мен”, коментира Неделчо Атанасов, член на СИК – Бургас.

Да, сигурно ще има някакво забавяне, но ние сме били и друга година със смесен вот, със смесено гласуване - машина и хартия, така че няма да свършим, да речем в 11-12. Надяваме се до сутринта - до 7-8 да сме приключили”, коментира Нина Ангелова.

„Не ме притеснява, даже напротив - понякога това видеонаблюдение защитава и нас самите като отговорни лица в изборния ден. При една ситуация винаги може да се провери дали кой е създал проблемът и дали има вина”, коментира Кичка Стефанова, председател на СИК – Бургас.

Според ЦИК най-добре би било първо да се брои хартиеният вот.

„При хартиените бюлетини може да има недействителни гласове. Машинните бюлетини винаги носят действителен глас, тъй като много ясно е записано номерът, партията или коалицията, или независимия кандидат и името на кандидата, ако е записано с преференция. Няма как да има съмнения за кого е гласувано”, каза Росица Матева, зам. - председател на ЦИК.

В Хасково раздаването на изборните книжа също мина безпроблемно.

„Този път, може би вечерта при попълването на протокола, който, според нас, е малко по-сложен за комисиите, може би там ще се появи проблемът. Ще бъдат малко по-бавни”, смята Гергана Георгиева - община Хасково.

Утре точно в 7 сутринта врати ще отворят и 25 по-необичайни изборни секции. Защото са зад решетките на затворите и арестите у нас.

Има ограничения. Трябва да са лица, които не са с влезли в сила присъди. В момента право на глас имат 1315. На тези избори бройката е с около 200 човека повече”, обясни Мария Павлова - зам. -министър на правосъдието.

Зад решетките вот с машина няма да има. Не е разрешено и наблюдение в реално време на броенето на гласовете. В тези секции вероятността от бомбени заплахи е сведена до нула.

„Нямаме очаквания да има такива заплахи. Вие знаете, че при нас режимът е малко по-особен. Това ще са места за гласуване, които ще са под постоянна охрана, с оглед на това, че се намират в места за лишаване от свобода”, заяви Мария Павлова, зам.-министър на правосъдието.

Тези секции обикновено приключват първи изборния ден. С активност от над 90 %.