Кабинетът ще има по-рестриктивна политика по отношение на ордените
Кабинетът ще има по-рестриктивна политика по отношение на ордените / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В нормативната база има изискване най-високият български орден да се връчва за изключителни заслуги, коментира премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос за невръчването на орден "Стара планина" на френския посланик Филип Отие, чийто мандат в България изтича. По отношение на ордените смятаме да имаме далеч по-рестриктивна политика, за да могат те да имат своята стойност, отбеляза министър-председателят.

Пламен Орешарски беше помолен да коментира и обръщението на британския посланик Джонатан Алън, публикувано на сайта на посолството, предава БТА.

Премиерът посочи, че с британския посланик имат изключително добро взаимодействие и смята неговото публично обръщение като един апел към българското общество и политическата система като цяло да отговори на най-важните въпроси на деня.

Приветствам го в това отношение, такъв разговор сме водили в моя кабинет, дори няколко пъти, каза Орешарски. Приемам написаното с критичен дух за всичко, което сме направили като общество, за да има такива открити въпроси, добави той.

Вчера пред журналисти британският посланик Джонатан Алън заяви, че в настоящия момент хората на улицата имат послание за обновление и реформа. Политическите партии, всяка, от които е обект на протестиращите, не показват никакви признаци, че се вслушват в това послание, допълни Алън.

Според посланик Алън, ако партиите не се вслушат, рискуват да изглеждат неадекватно в очите на един нарастващо зрял електорат, който не приема статуквото. Приемане на вдъхващ доверие пакет от реформи от настоящия парламент би било силно начало за връщане на доверието, според посланика. Алън изрази някои идеи, споделени пред него от българи, лично или чрез интернет, свързани със законодателна промяна, която наистина да покаже, че народните представители се вслушват в гласа на хората. Идеите той обобщи в три категории: повсеместно въвеждане на истинска прозрачност, търсене на отговорност на политиците и налагане на контрол на депутатите и прилагане на вече съществуващите правила.