Изпълниха исканията на лекарите в Пирогов
Изпълниха исканията на лекарите в Пирогов / netinfo

До два месеца работниците, които работят в Пирогов и болниците, които извършват спешна дейност ще получат средствата от началото на годината за преминалите и нехоспитализирани пациенти. Това се договориха представители на протестиращите и двама от зам.-министрите на здравеопазването. За останалите 6 месеца от годината ще бъдат планирани средства от бюджета.

За пакет от минимален обем дейности, с който лекарите ще преценяват дали пациентът е спешен или се нуждае от хоспитализация и за този труд да им се заплаща, се договориха протестиращи и зам.-министрите Матей Матеев и Атанас Додов. Конкретната сума на този пакет ще бъде уточнена с директорите на болниците, които извършват спешна дейност.

След като бъдат представени разчетите за преминалите досега болни в „Пирогов” ще пристигнат и средствата, които ще отидат само за персонала. Това трябва да стане до два месеца, уточни доц. Спас Спасков. Парите ще бъдат осигурени от бюджета на спешната помощ.

До Министерството на финансите вече е направено искане за средства за спешна помощ, а зам.-министър Матеев не уточни сумата.

Удовлетворени сме от решението. Протестът се прекратява, казаха организаторите му.