Изоставащите ученици ще учат и в събота?
Изоставащите ученици ще учат и в събота? / netinfo

От следващата учебна година Министерството на образованието и науката ще стимулира ученици, които са доста по-напред от останалите в училище. Министерството ще обгрижва по специален начин и изоставащите в учението деца.

Програмата на министерството ще се нарича „Учене на повече от една скорост” и ще се въведе от учебната 2008 – 2009 година, съобщи на семинар в Албена вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. Той обясни, че предимно изоставащи в училище са малцинствата, за които българският език не е майчин. Ако едно дете на 7-8 години изостава в училище от своите връстници, може да се наложи да учи в събота, а дори и през лятото, ако това се налага.

Учителите ще бъдат стимулирани с по-голямо парично възнаграждение, за да обгрижват изоставащите ученици.

Под някаква форма ще бъдат стимулирани и децата, които са доста по-напред от своите ученици, но Вълчев не даде повече подробности за това.

Вицепремиерът съобщи и за още една програма на министерството, която също ще стартира от догодина – безплатни учебници за всички ученици до седми клас включително. За това ще са нужни 15 – 18 милиона лева.