Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че не е изненадана от оставката на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ подаде оставка като лидер на ДПС, Доган се връща начело на партията

„Ако човек внимателно разчита всички сигнали, които бяха дадени по време на предизборната кампания, той изчезна през последния един месец. Право на ръководството и на членовете на една политическа партия е да определя своето ръководство. Вероятно имат нужда и считат, че така ще получат своя оздравителен процес“, добави Йотова.

По думите ѝ няма парламентарна криза: „По-скоро това е извиване на ръце от различни партии в сглобката, които никога не са имали нито една обща идея за управление, нито една обща визия за управление. Не знам колко време им трябва да напипат коалиционно споразумение, което трябваше да бъде готово преди още 4 месеца“.

Йотова беше категорична, че този лош театър ще продължава и занапред за сметка на всички нас българските граждани.

Вицепрезидентът коментира и местните избори и решението на ЦИК на първия тур да се гласува без машини.

"Централната избирателна комисия (ЦИК) си свърши работата по най-добрия начин". Тя обясни, че ЦИК са получили много сериозен сигнал и единственото, което са можели да направят, е първият тур на изборите да се проведе без машини. Според нея, в обратната ситуация, ЦИК биха били обвинени в това, че искат да се манипулират изборите. 

„Няма как да кажа, че са преминали успешно изборите при положение, че има два пъти повече сигнали за изборни нарушения, че има толкова много недействителни бюлетини“, добави Йотова.