Има опасност за живота на младежите, пили течност за чистачки
Има опасност за живота на младежите, пили течност за чистачки / Sofia Photo Agency, архив
Натровените младежи от Падеж мислели, че пият ракия
61325
Натровените младежи от Падеж мислели, че пият ракия
  • Натровените младежи от Падеж мислели, че пият ракия

И шестимата младежи, получили отравяния след употреба на течност за чистачки в благоевградското село Падеш, вече се намират в „Пирогов”, съобщиха от лечебното заведение. Пациентите, които са на възраст между 16 и 22 години, са в изключително тежко състояние с опасност за живота, като двама от тях в момента са в кома.

Младежите са изпили три литра от течността, която взели за домашна ракия. В резултат на това, часове по-късно получили отравяне с метилов алкохол.

Най-тежко е състоянието на 18-годишно момиче. Пациентката е с тежка степен на отравяне и най-голяма концтрентрация на метанол от шестимата пострадали. Тя е настанена в Централната реанимация с опасност за живота. Момичето е в кома на апаратна вентилация.

В безсъзнание е и най-младият от натровените 16-годишен младеж, обясни д-р Мирослава Петкова от клиниката по токсикология в „Пирогов”. Останалите младежи са в съзнание, но се очаква състоянието им да се влоши във всеки един момент.

Инцидентът настъпил в неделя вечерта, когато шестимата младежи се събрали в дома на едно от момичетата да пият бира. Бирата обаче свършила и те решили да продължат вечерта с домашна ракия.

„Домакинята е слязла в мазето, намерила е две бутилки от безалкохолни напитки по литър и половина. Направило им е впечатление, че течността в бутилките е в розов цвят, но това са млади хора, които явно нямат изградени усещания към алкохола. Освен това са разреждали течността със сок от ягода, така че дори по-особеният й вкус не е направил впечатление на младежите. Изпити са целите три литра. Много е интересно, че те и до този момент не могат да осъзнаят, че всъщност не са пили ракия.”

Д-р Петкова е категорична, че отравяне от метанол няма как да се получи след употребата на алкохол, закупен от търговската мрежа. Такава интоксикация можела да възникне само след подобни грешки, в които се консумират течности, съдържащи метилов алкохол.