Има опасност от забавяне на ин витро процедури през януари
Има опасност от забавяне на ин витро процедури през януари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Има опасност от забавяне на ин витро процедури през януари
59343
Има опасност от забавяне на ин витро процедури през януари
  • Има опасност от забавяне на ин витро процедури през януари

Има опасност от забавяне на ин витро процедурите, които Фондът за асистирана репродукция ще извършва през януари, съобщиха за Дарик от Българската асоциация за закрила на пациентите. Причината е в административни неуредици, възникнали в резултат на прехвърлянето на финансирането на процедурите и медикаментите за тях от фонда към Националната здравноосигурителна каса. Да бъдат пренасочени към касата, са предвидени 15 милиона лева в нейния бюджет.

Не е решен още начинът за заплащането на лекарствата, обясни Пенка Георгиева от Управителния съвет на асоциацията. От Националната здравноосигурителна каса предложили той да става чрез аптеките в болниците, защото по този начин щяло да има механизъм за проследяване и контрол. Предложението на асоциацията пък е заплащането да се урежда между дистрибутор и каса, и лекарствата да се доставят директно в медицинските центрове, за да се пести време.

„Ако остане вариантът с болничните аптеки и ако се подпише Националният рамков договор, тъй като има индикации, че има проблеми с него, се предполага, че първите дни на януари ин витро центровете ще започнат да работят авансово със сключване на договори с болничните аптеки, а вече в края на месеца ще сключат и договори с НЗОК. Законът позволява", обясни Георгиева.

Тя допълни, че оптимистичният вариант центровете да започнат работа авансово на този етап не е сигурен. Ако той не се случи обаче нямало да е фатално, тъй като не ставало дума за животоспасяващи операции. В интерес на пациентите е всичко да се изчисти максимално, посочи Георгиева.

Директорът на центъра д-р Николай Лалев допълни за Дарик, че фондът ще продължи досегашния си процес на работа, а прехвърлянето на източника на финансиране по никакъв начин няма да повлияе върху разходите на обществото, тъй като сумата от 5000 лева за пациент се запазва.