/ БГНЕС
"Българският трибагреник, който е част и от вашата униформа, е нещото, което трябва да ни напомня, че във всеки един момент вие сте посланици на България". Това каза министърът на отбраната Стефан Янев, който, заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, поздрави българските военнослужещи, участващи в операции и мисии на НАТО и ЕС извън страната, по повод предстоящите коледни и новогодишни празници.

Традиционната видеоконферентна връзка беше с националните командири на военните ни контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали.

Янев призова военнослужещите ни, с поведението и начина си на общуване, не само с колегите си от мисията, но и с всички хора, които срещат, да не забравят, че са посланици на България. "Смятам, че вие показвате българското, силата и духа на българския воин по най-добрия начин, на който сте способни", каза Стефан Янев.

Като напомни, че военната професия задължава военнослужещите понякога да бъдат далеч от близките си дори по празници, министърът на отбраната посочи, че със своите задължения военнослужещите от българските контингенти допринасят за мира и сигурността и им благодари за отговорното отношение към поетите международни ангажименти.

Той се обърна поотделно и към говорилите на видеоконферентната връзка командири на контингенти в различните държави, като подчерта приноса към сигурността в Босна и Херцеговина и Косово, усилията за подобряване на ситуацията в Ирак, както и важността на мисията на военните ни медици в Мали.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари за изпълняваните професионално и отговорно задължения. Той акцентира върху завършилата тази година дългогодишната мисия на армията ни в Афганистан, както и че в операцията Allied Solace в Косово сме реагирали първи. Безспорно сигурността на Западните Балкани е от решаващо значение за нашата сигурност, за сигурността в Европа и евроатлантическата зона, каза Ефтимов във връзка с мисията в Босна и Херцеговина. Той определи опита, който се придобива в Ирак, като безценен, отбелязвайки също и предизвикателствата на мисията в Мали.

От контингента ни в операцията "Алтеа" в Босна и Херцеговина докладваха относително спокойна и стабилна обстанова, с ниско ниво на риск. В Косово протичат две операции на НАТО, едната от които е Allied Solace от 1 септември т.г., която е за оказване на помощ на афганистански граждани, помагали на страни членки на НАТО и на ЕС, за тяхното придвижване до Косово и оттам до други държави. Към момента участваме с част от взвод Военна полиция. От Косово докладваха, че степента на заплаха за силите на KFOR се оценява на ниска.

От Ирак, където е небойната мисия на НАТО /NMI/, докладваха, че обстановката в страната остава изключително сложна. От средата на юли 2021 г. в зоната на небойната мисия е развърната и група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО /DCM-F/. От българския контингент в Мали, където участваме с военни медици, докладваха, че обстановката остава нестабилна, нивото на риск се оценява на високо, но няма сведения за заплаха срещу военнослужещите от контингента ни.

След края на видеоконферентната връзка министър Стефан Янев отговори и на въпрос за публикация в германското списание "Шпигел", според която командващият силите на НАТО в Европа, американският генерал Тод Уолтърс, е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

"Какво публикуват различните медии е един вариант, който след съответното обсъждане може да се случи или да не се случи. Прекалено рано е на този етап да се говори категорично какво би се случило по определен сценарий", посочи министър Янев.

"Доколкото този разговор не е завършвал дори от чисто военна гледна точка и от военния съвет, който би трябвало да бъде направен към политическите органи, не е още окончателен, не мисля, че е моментът да коментираме такъв тип детайли", каза Янев.

По думите му, напоследък доста се говори през медиите и излизат различни послания. "В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. Преди да бъде взет дори и окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения, които не са обсъдени все още на политическо ниво, не е съвсем коректно", коментира министърът.