И зам.-шефовете на Софийския районен съд подадоха оставки
И зам.-шефовете на Софийския районен съд подадоха оставки / кадър, архив: Нова телевизия

Всички заместник-председатели на Софийския районен съд подадоха днес оставки от административните длъжности. Това се случва след като в последния работен ден на миналата седмица председателят на съда Методи Лалов стори същото, отбелязва "Правен свят".

Съдийски бунт пред ВСС

Райна Мартинова (зам.-шеф и ръководител на Първо гражданско отделение), Силвана Гълъбова (зам.-шеф и ръководител на Второ гражданско), Албена Ботева (зам.-шеф и ръководител на Трето гражданско) и Стоян Михов (зам.-шеф и ръководител на Наказателното отделение) пишат до Съдийската колегия, че е техен морален и професионален дълг като част от екипа на Лалов, да се оттеглят от заеманите постове, считано от 1 февруари 2017 година.
Всички те молят да бъдат преназначени на длъжността "съдия" след тази дата.

Началникът на служба "Наказателно деловодство" Анжела Иванова също напуска поста си. В заявлението си до шефа на СРС моли да бъде преназначена като съдебен деловодител от 1 февруари догодина.

Председателят на Софийския районен съд подава оставка

Председателят на СРС Методи Лалов депозира оставката си във ВСС в петък сутринта, преди началото на протеста на съдии и служители. Тогава той обясни, че е стигнал до това решение поради липсата на адекватни мерки за преодоляване на свръхнатовареността на СРС, неравнопоставеното положение, с което са поставени от ВСС съдебните служители на съда, "израждането на ВСС в репресивен орган и неспособността му да осъществява аналитични функции и да приема и прилага конструктивни решения".