Христова: Не ми се мисли още четири години да вървим надолу
Христова: Не ми се мисли още четири години да вървим надолу / снимка: БГНЕС, архив

Няма инвестиции без спазване на демократичните ценности, ако има корупция, непрозрачност, няма върховенство на закона няма и инвестиции, които да дадат началото на промените в нашия живот. Това каза лидерът на НДСВ Христина Христова при отбелязването на осмата годишнина от подписването на договора за присъединяване на България към ЕС.

Вярвам, че хората в България преживяха много и ще бъдат отговорни на предстоящите избори, каза още Христова. "Не ми се мисли още четири години да вървим надолу във всички класации на ЕС, затова трябва наистина да помислим какво правим в областта на демократичното развитие", заяви тя.

С големи надежди подписахме този договор за присъединяване, тогавашният премиер Симеон Сакскоборгготски посвети този договор на младите, спомни си Христова. За съжаление, 8 години по-късно, ако си зададем въпроса истински европейци ли сме, трудно ще отговорим положително, смята тя. Състоянието на демократичните ценности в България, тяхното съхранение и спазване, не е на европейско ниво, призна лидерът на НДСВ.

Тогава имахме големи надежди, не вярвахме, че България ще попадне в действителността на романа 1984 на Джорд Оруел, каза още Христова. "А какво се случва днес - отново сме в центъра на огромен скандал, бивш министър заявява, че всички в МС са знаели, че има такова подслушване. И затова се обвинява бившия министър на вътрешните работи". На фона на това, че българската икономика стигна дъното и огромното социално напрежение идва и този филм на ужасите, констатира лидерът на НДСВ.

По думите на Христова на предстоящите избори гражданите не могат да си позволят да гласуват за "по-малкото зло". "Давам си сметка, че хората са омерзени от политиката и политиците. Протестите, които наблюдавахме, бяха първоначално срещу монополите, но тези монополи са създадени от законодателна рамка от политиците в България", призна тя. Правилният подход е разумна преценка на програмите на политическите партии и лицата, които участват в техните листи, призова Христова.

Свободна Wi-Fi зона, нека да бъде символ, че всеки има правото на свободна комуникация с външния свят и неприкосновеност на своята кореспонденция. Наистина ми се ще заедно с кардиналните проблеми с доходите, безработицата и икономическия ръст да се погрижим и за демократичните ценности в България. Вярвам, че хората от Коалиция Център свобода и достойнство.

Соломон Паси, един от водачите на листи на коалицията, също не подмина наболялата тема с подслушването. Нека си дадем ясна сметка - народът не беше избрал г-н Цветанов, народът беше избрал г-н Борисов, припомни Паси. "Оттам нататък за всяко действие на всеки член на кабинета отговорността е лично на бившия премиер Бойко Борисов. Нито Симеон Дянков е виновен, нито Цветанов е виновен, а както баба ми казваше - рибата се вмирисва откъм главата", заяви той.

При подписването на договора за присъединяване към ЕС дадохме в ръцете на всички, които идват след нас, един огромен инструмент, за съжаление, въпреки че ние ги договорихме, други не ги реализираха, каза още Паси. "За съжаление се борим с хора, които искат да изкарат България и българите от ЕС с възмутителния, потресаващия скандал с подслушването. Такива скандали могат да изкарат България от ЕС, че и от НАТО", смята бившият външен министър.

Като част от отбелязването на годишнината пред централата на НДСВ бе открита свободна Wi-Fi зона. Нека тя да бъде символ, че всеки има правото на свободна комуникация с външния свят и неприкосновеност на своята кореспонденция, заяви Христова. Тя изрази и своята вяра в кандидат-депутатите от Коалиция Център Свобода и Достойнство, тяхната експертност и отдаденост на ценностите на демокрацията. Заедно с тях някои от тях Христова пред централата на НДСВ засади шест дръвчета, какъвто е и номерът на коалицията в интегралната бюлетина.

Христина Христова прочете и поздравително писмо от бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, в което се казва:

"В днешния ден нека си пожелаем страната ни да се развива стабилно и спокойно, въпреки предизвикателствата , с които се сблъскваме. Нека припознаем като свои старите европейски ценности, които са в основата на демократичните общества в Европа - солидарността и толерантността, защитата на човешките и гражданските права, свободата на предприемачеството. Нека бъдем отговорни европейци и не се отклоняваме от избрания път, защото той е за доброто на България и нашия народ".