Хамънд: Очакваме в следващите години България да инвестира във Великобритания
Хамънд: Очакваме в следващите години България да инвестира във Великобритания / снимки: БГНЕС
Филип Хамънд: Очакваме в следващите години България да инвестира във Великобритания
77399
Филип Хамънд: Очакваме в следващите години България да инвестира във Великобритания
  • Филип Хамънд: Очакваме в следващите години България да инвестира във Великобритания

Лондон очаква в следващите години България да инвестира във Великобритания и Германия и да създава работни места тук. Това стана известно от изказването на външния министър на Обединеното кралство Филип Хамънд, който гостува в София. Двамата с българския външен министър Даниел Митов са обсъдили редица теми, с които са затвърдили добрите отношения между двете страни, отбелязвайки, че за първи път от 17 години британски външен министър гостува в София.

Събитията в Украйна, колективната защита на Изток и Югоизток в рамките на НАТО, търговските отношения и инвестициите, желанието на България за съдебна и административна реформа, това са някои от въпросите, които са обсъдили Филип Хамънд и Даниел Митов. Двамата са засегнали и важните теми в рамките на Европейския съюз, дебатите за промени и дискусиите във Великобритания за излизането й от съюза. В отговор на въпрос, министър Митов заяви:

„Разбираме дебата, който се води във Великобритания по отношение на ЕС и на бъдещето на Великобритания в ЕС. Както и да протече този дебат, както и да се развие, както и да завърши, ние не искаме и не можем да си представим ЕС без Великобритания".

От своя страна министър Хамънд изрази желание в следващите години България да започне да инвестира в Обединеното кралство, а не само да изнася работна ръка.

„Очаквам в следващите години, икономиките на източните европейски страни да нараснат и хората, които идват и се установяват в Обединеното кралство и другите развити икономики в Европейския съюз, да има по-голям двустранен трафик, повече нормални модели на движение. И действително инвестиране на фирми във Великобритания и Германия, към България, Румъния, създаване на работни места тук, вместо осигуряване на работна ръка към техните икономики", заяви Хамънд.

Филип Хамънд беше приет и от президента и премиера.

Утре София ще посрещне и друг важен гост - държавният секретар на САЩ - Джон Кери, а на 22 януари се очаква и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Общите очаквания са, че България ще бъде подложена на натиск за приемане на сериозни антитеористични мерки.

Хамънд Очакваме в следващите години България да инвестира във Великобритания
netinfo

Хамънд Очакваме в следващите години България да инвестира във Великобритания
netinfo