Грънчарова: Ключовото, което трябва да се случи, е реформата
Грънчарова: Ключовото, което трябва да се случи, е реформата / снимка: Sofia Photo Agency
Коментарите, които четем за случващото се у нас, не са подарък, нито комплимент, но не са и обида. Трябва да ги разчетем правилно и да си отговорим на въпроса как стигнахме дотук и как ускорено да придвижим реформите. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Тя допълни, че в ЕК няма загуба на търпение спрямо нас, а апел да ускорим реформата и подкрепа към министър председателя, в който доверието е на 100% за това, че ще може да завърши реформите, които не са нито бързи, нито леки.

Според министър Грънчарова има перспектива пред България да излезе от кризата и посочи пример с Ирландия, която влиза в ЕС през 1973 година, създавайки термина „семейството на бедните роднини в ЕС”, където след това там влизат Испания, Италия. Днес Ирландия бележи блестящ напредък, каза Гергана Грънчарова, след като през 90-те години се случи едно събитие – убийството на ирландската журналистка Вероника Гуарин, която задълбава разследванията си дълбоко в подземния свят на Дъблин. Седмица след убийството, парламентът на Ирландия взема радикални мерки, прави промени в конституцията, създава закон, който по-облекчено конфискува имотите на наркобароните. Този пример посочва, че за всяка критична ситуация има подход, коментира министърът по европейските въпроси.

Според Гергана Грънчарова да се скъса връзката между държавата и организираната престъпност не е само литературно заглавие, а осъзнато действие. По думите й трябват действия, които показват, че проблемите се съзнават, а не се замазват.

Защо докладът за работата в системата на МВР беше написан едва на 3-та година от управлението на Румен Петков в МВР и на 1-та година от членството ни в ЕС?

Българското общество и институции се нагласят към ускорен темп на работа и анализ. Лесно е да представяме статистики и успехи в тежката борба с организираната престъпност и корупцията.

Ще получим ли наказание за това, че още се учим.

Никой не получава наказание за това, че се учи и че иска да го прави. Всеки опит на неправилно интерпретиране на конкретен проблем ще намери отражение в доклада на ЕК през юли. Трябва да имаме пълно сътрудничество с експертите от ЕК. Не вярвам на прогнозите, че сме обречени.

Имали ли сте знаци от Брюксел, че Румен Петков трябва да бъде сменен?

Говореното от рода „Брюксел ни каза” е порочно. Наивно е да се мисли, че Брюксел казва сменете този или онзи, това е въпрос на самостоятелно управленско решение. Трябва да си дадем сметка, кое е първостепенното, а това за нас е реформата. Сергей Станишев е премиер на държава-член на ЕС и нямам съмнение, че има трезва и ясна преценка какво трябва да се случи у нас. Европа не иска от България силово да влиза в първите страници на европейските издания. Европа иска пълна дистанция между силовия свят и политиката в страната ни. Съдебната система не трябва да хване брада, защото има огромни очаквания към нея. Решителните действия от страна на съдебната система са драматично важни.

Цялото интервю с Гергана Грънчарова четете ТУК