Гроздан Илиев положи клетва като съдия в Конституционния съд
Гроздан Илиев положи клетва като съдия в Конституционния съд / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Новоизбраният конституционен съдия Гроздан Илиев положи клетва и встъпи официално в длъжност. Това стана на тържествена церемония, на която присъстваха държавният глава Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Илиев беше избран за конституционен съдия от квотата на Народното събрание след като предишните двама номинирани Венета Марковска и Галя Гугушева бяха принудени да оттеглят кандидатурите си след шумни скандали.

По-рано днес Илиев беше освободен от досегашния си пост на зам.-председател на Върховния касационен съд от Висшия съдебен съвет. След като Гроздан Илиев встъпи в длъжност Конституционният съд най-накрая ще може да заработи. Дълго време той беше блокиран поради липса на член от квотата на парламента.

Гроздан Илиев положи клетва като съдия в Конституционния съд
netinfo

До избора на Илиев се стигна след два скандала. Първият със съдия Венета Марковска, която не успя да положи клетва като конституционен съдия, министър-председателят предложи на СДС да издигне кандидатура за съдия в КС. Последва издигането на кандидатурата на президента Петър Стоянов (1997-2002). Стоянов поиска три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти, след което се отказа от кандидатурата си, заради невъзможност да ги отложи.

Вторият беше с номинацията на СДС в лицето на съдия Галя Гугушева - зам. апелативен прокурор в Специализираната апелативна прокуратура. Кандидатурата й беше внесена от трима независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов - бивши членове на „Атака”. Тогава се разрази скандал заради съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството на Гугушева. Така тя официално оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, издигната от СДС. Етичната комисия на ВСС я провери, но нямаше дисциплинарно наказание. В началото на 2013 г. Висшият съдебен съвет освободи Гугушева от позицията й на заместник-ръководител на специализираната апелативна прокуратура.

Сагата започна, след като на 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от ПГ на КБ избраха зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд от парламентарната квота. След избора Европейската комисия обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на 2013 г. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име.