ГРИПЕН предлага изгодни изтребители на България
ГРИПЕН предлага изгодни изтребители на България / снимкa: www.gripen.com

Шведският концерн СААБ, производител на изтребителите ГРИПЕН, се е ангажирал да достави на България нови бойни самолети на цената на употребявани F-16. Това стана ясно по време на среща на министъра на отбраната Аню Ангелов с представители на СААБ в рамките на авиационното изложение в британския град Фарнбъроу.

България все още не е решила какви самолети ще купи, но обновяването на машините на военновъздушните сили трябва да стане скоро. Процедурата все още не е започнала, а военните обмислят кой е най-добрият вариант от гледна точка на комбинация на цена, поддръжка, работни места, надеждност и оперативна съвместимост.

Според директора на СААБ за България Даниел Боестад на всички тези условия отговарят новите многоцелеви изтребители, които ГРИПЕН предлага. С уговорката, че изискванията на Министерството на отбраната все още не са ясни, пред Дарик Боестад обясни, че шведският изтребител би бил отличен избор за модернизиране на българските военновъздушни сили.

Цена: "Нов многоцелеви ГРИПЕН ще струва толкова, колкото F-16 втора употреба", каза в интервю за Дарик Боестад. Той отказа да посочи точна цена, но допълни, че има възможност за предоставяне на гратисен период, което допълнително ще облекчи плащането. Важна част от шведското предложение е и офсетът - част от стоките или услугите ще се произвеждат или доставят от български фирми. Така ще се открият нови работни места и ще паднат цените, смятат от СААБ.

Поддръжка: Поддържането на нови самолети е по-лесно, отколкото на използвани. ГРЕПЕН има най-ниските оперативни разходи в сравнение с който и да е изтребител на въоръжение по света.

Оперативна съвместимост: ГРИПЕН е на въоръжение в страните от НАТО - Чешката република и Унгария, обслужва и армиите на Южна Африка, Тайланд и Швеция.

Според Даниел Боестад идеята България и Румъния да купят заедно изтребители не е от най-добрите, защото всяка от тези страни - независимо от близостта си - има различни нужди.

Изтребителите, които предлага ГРИПЕН са многоцелеви - т.е. един и същи самолет може да се използва при различни мисии, изискващи различно въоръжение. Шведски пилот, управлявал ГРИПЕН каза, че превъоръжаването става за секунди с натискането само на един бутон.

Боестад добави, че ако бъде избран да доставя изтребители на България, СААБ ще може да предостави първите самолети по-малко от година след сключване на договора.

ГРИПЕН предлага изгодни изтребители на България
netinfo