Граждани с обезщетения за откраднатите бонове?
Граждани с обезщетения за откраднатите бонове? / netinfo

Националният омбудсман подготвя препоръка към Министерството на икономиката и енергетиката да положи усилия за извънсъдебно решаване на проблема и обезщетяване на пострадалите граждани, чиито инвестиционни бонове са били прехвърлени без тяхно знание през 2003 година. Това съобщи секретарят на Асоциацията на пострадалите в масовата приватизация доц. Веселин Григоров от Русенския университет на основата на получен от него доклад на омбудсмана Гиньо Ганев.

Омбудсманът отправя препоръка, че държавата следва да потърси персонална отговорност от виновните длъжностни лица за откраднатите бонове, каза Григоров.

В доклада пише, че до омбудсмана са подадени редица жалби от граждани, чиито инвестиционни бонове са били прехвърлени без тяхно знание през 2003 г. Боновете са прехвърляни чрез измами, разследването на които се извършва от прокуратурата. В

заведените дела срещу държавата за причинени вреди от нейни служители като правило се уважават исковете на гражданите. Част от делата вече са приключили с влезли в сила решения, с които държавата се осъжда да заплати обезщетение на гражданите. Законовите предпоставки, способствали за извършените измами, вече са отстранени. Остава въпросът за понесените от гражданите вреди поради несполучливото законодателно решение и незаконосъобразните действия на държавни служители, завършва текстът на Гиньо Ганев.

Секретарят на Асоциацията на пострадалите в масовата приватизация доц. Веселин Григоров допълни, че според изявлението на прокурори през 2004 г., ограбените граждани в България са около 150 хил. души. Около 60 русенски граждани вече са осъдили без право на обжалване Агенцията за приватизация за изплащане на обезщетения за откраднатите им инвестиционни бонове, но те все още не са получили парите си.