Градският транспорт удря левче, БСП бойкотира увеличението
Градският транспорт удря левче, БСП бойкотира увеличението / снимка: Sofia Photo Agency

По 1 лев за билетче в градския транспорт ще плащат гражданите в София, ако на днешната си сесия местният парламент одобри предложението за повишаване на цената на билетите и абонаментните карти. Сега столичани пътуват за 70 стотинки.

Предложението за поскъпване на билетчето внася заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов с мотив по-скъпите горива. Според доклада цените на билетите в столичния транспорт не са променяни от 2006 година. В същото време дизеловото гориво е скочило с 25%, а електроенергията - с 10. Против поскъпването се обявиха общинските съветници от БСП. Според Георги Кадиев във формулата за увеличение не е заложена точната стойност на инфлацията.

„Като сложите инфлацията, която би трябвало да сложите, се получава цена на билета около 90 стотинки. Ако успеете да вкарате и по-добра организация на транспорта, напълно е възможно софийски градски транспорт да се управи дори и с цена на билета от 85 стотинки”, каза Кадиев.

Ако общинският съвет одобри увеличението, билетът, продаван от шофьора, ще струва 1,1 лева, а талонът за десет пътувания – 7,5 лева. Ще има талон за пет пътувания на цена 4,25 лева.

Месечната карта за всички линии ще бъде 50 лв.