Готвят по-мащабни протести с ТИР-ове?
Готвят по-мащабни протести с ТИР-ове? / netinfo
500 ТИР-а ще заприщят София, ако правителството се поддаде на рекета на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/. Това се казва в становище на българските превозвачи, подписано от ръководствата на седем браншови организации, което предстои да бъде връчено на заместник-министъра на транспорта Георги Петърнейчев.

“Обръщаме се към Министерски съвет, Министерството на транспорта, столичния кмет Бойко Борисов и всички ресорни институции с призив да не се обръща повече внимание на срамния рекет, на който се подлагат от страна на прясно създадената организация БАСАТ”.

Според подписалите обръщението БАСАТ защитава тяснокорпоративни интереси на една фирма в автомобилните превози и на една в пътническите превози, която и без това е известна със своите сложни отношения с турските пътнически фирми.

“Ако правителството и Министерството на транспорта се притеснят от 50 ТИР-а на Околовръстния път, ние ще поискаме разрешение повече то 500 ТИР-а да посетят София и да докажат, че огромното мнозинство от превозвачите са за пълно леберализиране на двустранните и транзитни превози с Турция, за да не страдат нашите членове, които пътуват повече от 2 000 километра на територията на югоизточната ни съседка”, предупреждават седемте браншови организации.

Становището е подписано от ръководствата на Националната браншова камара на работодателите в транспорта, Съюза на частните превозвачи, АЕБТРИ, Националната асоциация на собствениците на автогари, Националното сдружение на автомобилните превозвачи, Националното сдружение на българските превозвачи, Националната транспортна камара.