Глобиха бивш контраразузнавач, помагал на Ванко 1
Глобиха бивш контраразузнавач, помагал на Ванко 1 / netinfo

Пловдивският окръжен съд наложи само административно наказание от 1000 лева глоба на бившия контраразузнавач Иван Тачев. Срещу него бяха повдигнати обвинения за подбуждане към лъжесвидетелстване на две млади жени, свидетелки по процеса срещу Ванко 1, и за предлагане на подкуп на дознателя по случая срещу рапъра.

Магистратите признаха Тачев за виновен в подбуждане към лъжесвидетелство, извършено от септември 2003 до април 2004 година, но го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание - глоба в размер на 1000 лв. Момичетата са били свидетели по делото срещу Иван Главчев (Ванко 1) в Апелативния съд в Пловдив.

Илия Тачев бе оправдан по второто обвинение срещу него - за това, че е обещал подкуп в размер на 20 000 евро на дознател от РЗ БОП, за да не доведе принудително двете свидетелки, призовани за разпит пред Пловдивския апелативен съд по същото дело. Делото срещу бившия полицай бе разглеждано при закрити врати, поради приложените доказателства по Закона за защита на класифицираната информация. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Раппевецът Иван Главчев бе освободен от пловдивския затвор преди 10 дни и в момента е с мярка за неотклонение "подписка". Решението за освобождаването на Ванко 1 е на Върховния касационен съд и е във връзка с променения чл.155 от НК, който предвижда по-леки наказания за сутеньорите. Тъй като 12-годишната присъда на Главчев не е влязла в сила, поради обжалване във ВКС, където е близо година, той бе освободен, за да не бъдат нарушени гражданските му права. /БГНЕС/