Глоба до 100 000 лв. грози Николай Банев заради аварията в Полимери
Глоба до 100 000 лв. грози Николай Банев заради аварията в Полимери / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

От 10 000 до 100 000 лева глоба може да отнесе Николай Банев, собственикът на девненския завод "Полимери", заради възникналата авария, съобщи за Дарик Румяна Радилова, директор на Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна.

В резервоара, който протече, са се съдържали 2662,3 тона трихлоретан с изтекъл срок на годност. Заради образувал се процеп в цистерната са изтекли около 30-40 литра от опасното вещество.

Тепърва в РИОСВ ще решават с колко точно ще накажат Банев, но отговорността е на предприятието, респективно на неговия собственик, категорична беше Радулова.

Инспекцията е съставила на дружеството три предписания, най-важното от които е течът на опасния химикал незабавно да се преустанови. Работниците в "Полимери" трябва и да изчистят изтеклото количество, а ръководството на завода да намери акредитирана лаборатория, която да направи анализ на якостта на резервоара.

Инспекторите на РИОСВ изискват също така изтеклият трихлоретан да бъде съхраняван на сигурно място, за да не се превърне в опасен отпадък.

Акт на Николай Банев ще бъде съставен до няколко дена, каза Румяна Радилова.

Авариралият резервоар се използва още от 1962 г., когато е създаден и химическият завод, научи Дарик. Не е ясно какви ремонтни работи са извършвани по него.

Трихлоретанът не е безобидно вещество, макар че работници от завода разказват как преди време са дезинфекцирали ръцете си с него. Химикалът би станал опасен за хората и околната среда, ако си взаимодейства с други вещества, уточни Радилова.