ГЕРБ: Тройната коалиция е зависима от неясни икономически интереси
ГЕРБ: Тройната коалиция е зависима от неясни икономически интереси / cнимкa: Sofia Photo Agency

Законът за безмитната търговия да бъде приоритетно включен в програмата на Народното събрание и да бъде приет без допълнителни поправки, които отлагат прилагането му до края на годината, настояват от ГЕРБ. В декларация от партията заявяват, че заради тримесечното забавяне в закриването на безмитните магазини Европейската комисия може да наложи на България предпазна клауза за глава „Вътрешен ред и сигурност”, както и сериозни финансови санкции, тъй като безмитните оператори помагат на контрабандата и генерират корупция в страната ни. От ГЕРБ смятат, че случващото се е знак за зависимостта на тройната коалиция от неясни икономически интереси.

„Лъжливи имитационни наредби” – така нарече финансовият секретар на ГЕРБ Стоян Мавродиев действията на тройната коалиция по проблема със затварянето на безмитните магазини по границата на България с Турция, Македония и Сърбия. Мавродиев припомни, че след неколкократни настоявания от страна на ЕС в началото на февруари 2008 година, правителството взе решение да затвори безмитните магазини и бензиностанции по границите ни със стани, които не са членки на Европа. До този момент приемането на закона и закриването на тези обекти се бави. „За пореден път се прави опит да бъде хвърлен прах в очите както на българската общественост, така и на европейските ни партньори, че страната се бори с корупцията, организираната престъпност, контрабандата и прането на пари”, каза Мавродиев. Самите управляващи блокират собствените си декларации, че са извършвани обещаните от тях законодателни промени. Тази непоследователност на правителството и ясната липса на политическа воля и решителност за извършване на важни реформи продължават да нанасят тежки щети на бюджета на българската държава, изразяващи се в стотици милиони левове, несъбрани приходи от данъчни вземания, включително ДДС, акцизи, и други данъчни постъпления, допълни още той.

Мавродиев заяви още, че ГЕРБ смята, че са нужни спешни и неотложни действия от страна на правителството, „ако не искаме юни месец да се озовем пред тежката санкция предпазна клауза от ЕК”.