/ БГНЕС
Депутатите от ГЕРБ-СДС ще подкрепят решение на Народното събрание за промени в Бюджет 2022 в сектор "Сигурност", което да гарантира повече средства за отбрана и мерки, които повишават боеспособността на българската армия. Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в специално изявление на брифинг пред медиите. 

"Казват, че светът е в предвоенна обстановка, всички части на НАТО са в бойна готовност, в нашето въздушно пространство летят натовски самолети, в Черно море плуват военни кораби с жива сила, формират се батальони, предислоцират се войски, всичко това е в нашия регион. Ние приветстваме усилията на нашите партньори за дипломатическо разрешение на кризата", заяви Борисов и уточни колко е важно именно в тази ситуация нашата армия да е в добро състояние и да има достатъчно пари, отделени за отбрана. 

След 5 часа КСНС при Радев: Има ли рискове и заплахи за националната сигурност (ВИДЕО)

"Който не храни своя армия, ще храни чужда", допълни той. 

Борисов каза още, че ГЕРБ са съгласни със седемте точки, изведени след заседанието на КСНС и България трябва да повиши своята боеготовност, като това трябва да бъде подкрепено от бюджета.

"Управляващата коалиция може да разчита да подкрепим в бюджета на второ четене с реални средства тези точки, за да може незабавно България да повиши своята боеготовност. Надявам се и фрегати, и подводници, трите рода войски, парите за втората част от ескадрилата да ги видим в бюджета, както и за бронираните машини, и те ще получат нашата подкрепа. В противен случай, ще стане ясно, че КСНС е бил само, за да се отбие номерът", каза бившият премиер и уточни, че подкрепят решенията на Консултативния съвет по национална сиурност.

Петков: Имаме невероятно големи язви в сектор „отбрана“


Относно твърденията за дупки в бюджета за отбрана, Бойко Борисов заяви, че категорично не приема тези твърдения. Той посочи, че изтребителите F-16 са платени на сто процента и благодари на американското посолство за съобщението, че има нарушен график в доставките и това касае всички останали държави, които са поръчали тези самолети.

Той посочи, че по време на управлението на ГЕРБ над пет милиарда лева са инвестирани в армията за повишаване на работните заплати и повишаване на тяхната боеспособност и припомни, че в първия мандат на ГЕРБ са били платени поръчаните фрегати, кугъри и пантери, които са били поръчвани, но не са били плащани. "За да не се получи същото нещо, ние платихме всичко", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и друга тема - доклад на Специалното бюро за контрол на СРС за 2020 г., като каза, че в него пише, че през 2020 не са констатирани случаи на неправомерно прилагане на СРС-та.

„Месеци наред се размахваха листчета, създаваше се масова психоза, че са се извършвали безобразия. В резултат, на което ние загубихме процент на изборите. Вчера парламентарната комисия констатира, че няма неправомерно използване на СРС-та, за което им благодарим", посочи Борисов.