Ген. Тонев: Лекарите се опитват да привлекат вниманието към проблемите
Ген. Тонев: Лекарите се опитват да привлекат вниманието към проблемите / снимка: БГНЕС
Ген. Тонев: Новият здравен министър да е професионалист, ръководил над 5 души
27703
Ген. Тонев: Новият здравен министър да е професионалист, ръководил над 5 души
  • Ген. Тонев: Новият здравен министър да е професионалист, ръководил над 5 души

Ако до една година не се променят параметрите за качество на медицинската помощ и за реално финансиране, то тогава животът ще ги промени сам. Такова мнение изрази директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев в предаването „Кой говори" по Дарик.

„Когато ние оставим на пазара или живота да ги промени, то тогава обикновено се минава през една тежка криза. Затова ние трябва да изпреварим нещата да не стигат дотам, да ги решаваме като все едно че има бедствие", коментира той.

Според него медиците в страната, които протестират, се опитват да привлекат вниманието на цялото общество към проблемите, които не са само за лекарите, сестрите и здравните работници, а за цялото общество, и по думите му празникът е повод те да привлекат това внимание, да се спрат на реалните проблеми.

"Обикновено проблемите се свеждат до пари. Да, парите наистина са проблем, но не са основният проблем. Основният проблем е организацията и реформата. Реформата е по-скоро начин да приспособиш медицинската система да отговаря на тези промени, които стават и в обществото, и в страната", каза Тонев и даде пример, че в един град, който е бил 80 000 души, а сега е намалял до например 30 000 души, се поддържа същата медицинска система, която е била за 80 000 души. Тонев допълни, че по-рано при операция човек е трябвало да лежи до седмица-12 дни, а сега с еднодневната хирургия, той може да бъде изписан на следващия ден.

На въпрос дали той е новият министър на здравеопазването, ген. Тонев отговори отрицателно и допълни, че на настоящата си длъжност е по-полезен, отколкото би бил като министър. На новия министър, който и да е той, Тонев пожела успех, здрави нерви и смелост.

Запитан с какъв здравен министър си мечтае да работи, ген Тонев каза, че той трябва да е професионалист, човек, който е минал през отделните етапи и да е ръководил повече от пет човека. „Нагледахме се на хора, които като качества са свестни, но опитът с ръководството на хора, и то на лекари, които обикновено са индивидуалисти, е много важно нещо", коментира шефът на ВМА.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл