Гайдарски: Над 80 % от пациентите през 2006 г. доволни от обслужването в болниците
Гайдарски: Над 80 % от пациентите през 2006 г. доволни от обслужването в болниците / netinfo
Над 80 процента от българите, лекувани миналата година в болници, са доволни от оказаната им помощ. Това заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, като цитира данни от изследване на Световната банка.

В отговор на въпрос на Дарик в кулоарите на Народното събрание здравният министър уточни, че изследването е направено с пациенти, които реално са се лекували в болниците през 2006 година.

Радослав Гайдарски постави под сериозно съмнение твърденията на опозицията, която в мотивите за вота на недоверие посочва, че 92 процента от българите са недоволни от здравното обслужване. Не знам как са направили това изследване, но данните в нашето изследване са много добър показател, такъв няма и в Европа, каза министърът.

Според изследването на Световната банка, на което се позова той, 89,4 процента от анкетираните пациенти са доволни и много доволни от лекарите в болниците. Над 83 на сто са доволни от сестрите, а 88 на сто от анкетираните – от общопрактикуващите си лекари.

Здравният министър посочи, че в тройната коалиция все още няма решение за това дали да бъде увеличена здравната вноска на 8 или на 10 процента.

По въпроса за официалното въвеждане на доплащането, за което настояват от НДСВ, Радослав Гайдарски потвърди, че се обслужва и този вариант. Това е един регулаторен механизъм, ще има доплащане, но не сега и не на този етап, защото хората в България са бедни, каза министърът.