Гайдарски: Два са вариантите на демонополизация на НЗОК
Гайдарски: Два са вариантите на демонополизация на НЗОК / netinfo

Два са вариантите за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса. Единият е да се вдигне здравноосигурителната вноска с 3% и тези пари да отидат в доброволните здравноосигурителни фондове, каза министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Другият вариант е тези средства да влязат в общото застраховане и цялата вноска да се разпределя между всички здравни каси. По този начин пациентите ще имат право свободно да избират в коя каса да се разпределят парите им.

Очаква се по-високата здравна вноска, която в момента е 6% и се предвижда да стане 9%, да се събира от 1 юли тази година, съобщи здравният министър. Той каза още, че настоява националната здравна карта да има задължителен характер. Ето какво обясни министърът:

Ако тя няма задължителен характер, тя няма да може да бъде въведена в действие, защото препоръчителен характер, когато има нещо, то е само препоръка и по принцип знаете, че трудно могат да бъдат осъществени идеите в една такава национална здравна карта, ако има препоръчителен характер. Затова ние държим да е задължителен. В здравната карта ние дадохме някакви промени. Отделихме заведенията на четири нива: има първо ниво – това са здравни структури, които ще обслужват население до 25000 човека, второ ниво – от 25000 души до 40000 души, има трето ниво – над 40000 души – това са пак общински болници, а четвъртото ниво - това са болничните структури на областните болници.

Университетските болници няма да влизат в тези нива, защото в тях може да отиде всеки гражданин, каза още проф. Гайдарски.