Депутатите изпаднаха в патова ситуация още на първото заседание на 48-ото Народно събрание. Стигна се до криза и дебати до късен следобед, тъй като не успяха да постигнат консенсус при избора си на председател и заместник-председатели на парламента. Нито един от предложените кандидати не събра необходимото мнозинство при четири опита, редувани с почивки. Първоначално кандидатите бяха четирима, но станаха петима - от ГЕРБ издигнаха Росен Желязков,Продължаваме Промяната” предложиха Никола Минчев, от „Възраждане” номинираха адвокат Петър Петров, а след първото гласуване, на което не беше избран председател, от ДПС предложиха Йордан Цонев.

Председателстващият парламента в днешния официален ден на откриването Вежди Рашидов през цялото време призоваше депутатите за отговорност, но в крайна сметка по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ им даде време да помислят до „утрото, което е по-мъдро“, когато ще подновят процеса по избор на председател на Народното събрание.

Новите 240: Депутатите от 48-ото Народно събрание положиха клетва

НС
БГНЕС

Народно събрание
БГНЕС

Първоначално всяка от партиите представи своя кандидат.

ГЕРБ издигнаха Росен Желязков. „В традициите на парламентарната демокрация партията, спечелила изборите, излъчва председател на парламента. Това е едно от неписаните, но установени правила”, каза Десислава Атанасова.

„Представих нашата кандидатура на парламентарните групи. Благодаря на тези, които се срещнаха с нас. Тези, които чуха нашата номинация, заявиха, че тази номинация е много добра. Всички заявиха доверие и уважение”, допълни тя и след това представи и биографията му.

От „Продължаваме Промяната” предложиха Никола Минчев. Андрей Гюров призна, че е добре председателят да е от най-голямата партия, но не е задължително. „Има достатъчно примери, когато това не е така, особено в ситуации на силно фрагментиран парламент. Важно е да се подходи мажоритарно с оглед на личностните качества”, каза Гюров.

Парламентарната група на "Възраждане" номинира адвокат Петър Петров. Кандидатурата беше представена от депутата Цончо Ганев. „Дневният ред не е изпращане на оръжия на Украйна, а за решаване на проблемите на българските граждани. Именно затова трябва председател от опозицията, за да не бъде ограничаван гласа на "Възраждане". Единствено това ще вкарвате в дневния ред на НС - оръжие, може и батальон да искате да вкарате. На дневен ред са икономическите проблеми на гражданите", посочи депутатът от "Възраждане".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи кандидатурата на Кристиан Вигенин, който има опит като заместник-председател на НС и сега експертизата му може да помогне в един силно фрагментиран парламент. „Той беше ментор на колегите от ПП, които влязоха за пръв път в зала, и се уповаваха на него“, заяви Нинова.

От ДПС заявиха, че ще спазят парламентарната традиция да подкрепят кандидата на най-голямата парламентарна сила - в случая ГЕРБ-СДС. И апелираха бъдещия председател да забрави откого е избран, да е наистина пръв сред равни и да спазва Конституцията, законите и правилника на НС.

НС
БГНЕС

Доц. Киселова за избора на председател: Изходите са няколко

И гласуването започна.

Депутатите гласуваха първо кандидатурата на Кристиан Вигенин. От общо 239 гласа, гласувалите "за" бяха 27, 181 бяха "въздържали се", против бяха 31. След това народните представители подложиха на гласуване Никола Минчев, номинацията на "Продължаваме промяната". За бяха 74, 29 против и 135 бяха "въздържали се". Петър Петров, номинацията на "Възраждане", спечели 27 гласа "за", 118 "въздържали се" и 94 гласа "против". Накрая остана номинацията на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков. "За" бяха 103 гласа, 51 "въздържали" се и 84 "против". Така депутатите не успяха да изберат председател.

По този начин депутатите не успяха да изберат от първия път председател на парламента. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предложи 15-минутна почивка, както и прегласуване на двамата кандидати с най-много гласове.

След почивката при прегласуването Никола Минчев и Росен Желязков отново не успяха да съберат достатъчно гласове.

парламент
Георги Димитров

парламент
Георги Димитров

След това от ДПС предложиха Йордан Цонев и така кандидатите станаха петима.

„Забравете да си оттеглим кандидата. Нямаме намерение да ходим след вас. Нямате никакво право да ни съветвате какво да правим. Този кабинет в първия си ден вече е спънат. Колеги да отиваме на избори на 15 януари, но отговорността ще е ваша”, заяви Тома Биков.

„Да издигнеш председател с надеждата, че опозицията ще го подкрепи е или наивност, или разчита на задкулисни договорки. Ние не си говорим по дивани, сараи и тн.”, заяви Асен Василев.

„Не си позволявайте да заблуждавате. И квалификации, сараи и тн. - нали разбирате в какъв тон можем да влезем”,заяви Йордан Цонев.

„Този избор е крайъгълен камък за изграждане на мнозинство. ДБ не може да стане част от мнозинството, което сте тръгнали за изграждате”, обясни Христо Иванов.

„Предлагаме Йордан Цонев за председател на НС”, обяви Мустафа Карадайъ.

„При тази създала се обстановка на остра конфронтация между кандидатурите на първата и втората политически сили, смятам, че изборът на Кристиан Вигенин е добро решение”, каза Корнелия Нинова.

Никола Минчев Росен Желязков
БТА

Петков: Сега ще си проличи кой е „златният пръст“ в това НС

Най-възрастният народен представител, който ръководи първото заседание на 48-ото Народно събрание, Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС) призова депутатите вече да преминат към избора на председател на парламента. "Аз не съм като вас свободен човек", посочи той.

"Ако четири дена аз трябва да седя и да наблюдавам това, което вие тук предлагате..... Чудя се - за една година дойдохте, откъде дойдохте с толкоз омраза, къде се родихте, че толкоз мразите", коментира Рашидов.

"Седнете като хора, вижте тоя народ - ще има ли хляб, или няма да има, този народ ще се усмихне ли, или няма да го накарате да се усмихне", призова той и отбеляза, че тук е място за работа, а не за привнасяне от улицата на негативи.

И призова: „Моля ви, разберете се като държавни мъже. Ама, пълен майтап е отвън, като ви слушат, бе, уважаеми колеги”.

Вежди Рашидов
БГНЕС

След нова почивка беше обявено ново гласуване. В него вече участваха петима кандидати.

Йордан Цонев получи подкрепа от 34 депутати, 97 – „против”, 102 – „въздържал се”. „За” Кристиан Вигенин бяха 28 депутати, 35 „против” и 175 - „въздържал се”. „За” Никола Минчев 73 гласа, 35 „против”, 130 - „въздържали се”. 27 подкрепиха адвокат Петър Петров, 94 бяха „против” и 118 - въздържал се. 67 подкрупиха Росен Желязков, 84 гласуваха „против”, 88 – „въздържал се”.

На балотажа Никола Минчев беше подкрепен от 97, „против” – 42, въздържал се – 100. Росен Желязков – „за” 67, „против” – 87, въздържали се - 85.

Начало на 48-ото Народно събрание
Георги Димитров


От името на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи заседанието да бъде прекъснато и да продължи утре. "Резултатът ще се повтаря до безкрай, ако не намерим решение или не променим правилата, което обаче ще нарушава Конституцията", заяви тя.


Председателстващият заседанието Вежди Рашидов незабавно се обяви в подкрепа на идеята и допълни, че получил есемес от актьора Христо Мутафчиев: "Пита дали сме нормални".

Рашидов посочи, че творците са с тънка чувствителност и предупреди депутатите: "Ако не седнем да се разберем като на една кръгла маса, народът ще ни измете всички".

След това, без да подлага предложението на гласуване, водещият удари звънеца като пожела на народните представители да се съберат утре, от 10:00 ч. по-мъдри.



Какви бяха реакциите след края на първото заседание на парламента и неуспешния избор на председател: 

"Досега не сме имали случай Народното събрание да не избере председател и след второто гласуване", коментира президентът Румен Радев, който обясни, че се е консултирал със „стари парламентаристи”.

„Това е знак, че един дори силно фрагментиран парламент, може да намери обединение около важни за страната решения. Очакваме това да се случи. Важно е”, посочи той.

"Ако повечето народни представители разберат, че вече не сме в предизборна кампания, има шанс да се избере председател на Народното събрание", заяви Томислав Дончев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС пред журналисти в кулоарите на парламента. 

Като институция Народното събрание трябва да се конструира като избере председател. Това каза в отговор на журналистически въпрос в кулоарите на парламента Рамадан Аталай от ДПС след прекъсването на тържественото първо заседание на депутатите. 

Как ще бъде избрано и по какъв начин – има едни неписани правила, допълни той. Аталай посочи, че ако тези правила не се спазват, се правят срещи и се избира консенсусно лице. 

Нека да седнат политическите лидери и да се разберат, призова Аталай, попитан кое да бъде консенсусното лице. По думите му има и вариант при провал на сегашния парламент да се отиде на избори. 

„Ако не бъде избран, продължаваме до избор. Това означава конституционна криза. Това означава, че никой не се съобразява с гражданите, които са излъчили първата политическа сила. Ние никога не сме постъпвали по такъв начин”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Демократична България" предлага ротация на номинациите за председател на 48-ото Народно събрание на двете най-големи политически сили. Това съобщи след заседание на групата председателят ѝ Христо Иванов пред журналисти. Има такъв модел в Европейския парламент, посочи той.

"Утре на председателски съвет решихме да отидем с предложение, с което да излезем извън политическата логика на излъчване на председател, да уточним между парламентарните групи една програма минимум от задачите, които са най-спешни, и на тази база да постигнем съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили", каза Иванов. Как точно и на какъв период от време ще става ротацията е въпрос на техника и на обсъждане, обясни той. По думите му обаче това позволява вече решението да бъде не на база политическа търпимост или нетърпимост, а на необходимостта да се свърши някаква работа.

ГЕРБ подкрепя предложението на "Демократична България" за ротационно председателство на 48-ото Народно събрание, това заяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на брифинг в централата им. 

"Има много народни приказки за двете овнета, които са се бутали на мост, докато паднат, само че народът не заслужава това, което днес в парламента се случи. Погазва се Конституцията, погазва се и практиката, която е имало досега. Ние не сме се заинатили за председателския пост. Просто той се дава по право на победители в изборите. Финансова, политическа, миграционна, енергийна криза... и ние продължаваме да се занимаваме кой ще е председател на НС. По-умният, по-мъдрият отстъпва", посочи Борисов.