През последните години киберпрестъпленията нарастват. Това казаха за БТА Владимир Димитров, ръководител на отдел „Киберпрестъпност" в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), и Явор Колев, бивш ръководител на отдел „Киберпрестъпност" на ГДБОП.

В дирекция „Киберпрестъпност" на ГДБОП се наблюдава трайно увеличение на всякакви киберпрестъпления, каза Димитров. Те не са един вид, занимаваме се с разследване на над 14-15 различни вида киберпрестъпления. И държавни ресурси, и частни компании са обект на атака от хакери - дали заради финансов стимул или заради нанасяне на морални щети над правителствени организации, обясни Владимир Димитров.

Заради киберпрестъпления: На всеки 4 дни голяма компания в България губи крупни суми пари

Хакерските атаки нарастват, тъй като икономически целият живот, особено след началото на пандемията от COVID-19, се пренесе в интернет, коментира Явор Колев. Нормално е и интересът на престъпниците да бъде насочен в интернет пространството, където да придобива неправомерни финансови облаги, добави той. 

В средата на юли депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев съобщи за хакерска атака срещу сайта на Народното събрание. Сайтът на парламента в момента е под руска DDoS атака, написа тогава в профила си във Facebook Мирчев. Според него причината е идеята България да помогне на Украйна с бронирани машини.

Йоловски: През последната година има близо 80 атаки като тази срещу сайта на парламента

Ден по-късно министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че държавата е направила достатъчно инвестиции и към момента доста добре работи проект, който дава защитен достъп до интернет на редица институции. През последната година са били отразени близо 80 хакерски атаки, за които до медиите не е стигнала никаква информация, каза още той.
Николай Трифонов/БТА