/ IStock
На всеки 4 дни голяма компания в България губи големи суми пари вследствие на киберпрестъпление. Това съобщи шефът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Владимир Димитров, предаде БНТ.

Една от популярните схеми е - организирани престъпни групи от Северна Африка проникват в информационните системи на дадена компания.

След внимателни наблюдения подменят айбана на фирмата и пренасочват превод за голяма сума пари. На ден около 30 сигнала за различен тип киберпрестъпления се получават в ГДБОП.

Днес бяха представени резултатите от проучване за нагласите на българите спрямо проблемите на киберсигурността. То е по поръчка на Съюза за стопанска инициатива и е направено от Тренд.

Според данните 40% от анкетираните казват, че ползват интернет няколко пъти на ден. Много сигурни в мрежата се чувстват едва 6 на сто, а много несигурни - също толкова.
42% отчитат, че са неосведомени по темата. Повечето анкетирани разчитат на антивирусен софтуер за защита в интернет, а 88 на сто казват, че никога не са ставали жертва на киберпрестъпление.