Експерти представиха Харта за добро управление на България 2013-2018 г.
Експерти представиха Харта за добро управление на България 2013-2018 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Експерти представиха Харта за добро управление на България 2013-2018 г.
63589
Експерти представиха Харта за добро управление на България 2013-2018 г.
  • Експерти представиха Харта за добро управление на България 2013-2018 г.

30 експерти и анализатори и над 25 медии се обединиха във формулирането на Харта за добро управление на България в периода 2013-2018 г., по инициатива на Дарик радио. Документът има за цел да насочи обществения дебат по време на предизборната кампания към най-съществените приоритети на гражданите в ключовите за страната политики.

Като основни проблеми на българите към 2013-та година хартата очертава неблагоприятната демографска структура, бедността, безработицата и доверието в институциите и посочва секторните приоритети в областите икономика, правосъдие и вътрешен ред, образование, здравеопазване и социална политика.

По думите на водещата на предаването „Кой говори” по Дарик Пролет Велкова, идеята за проекта се е зародила по време на протестите от изминалите месеци, а хартата вече е разпратена до всички политически партии, които ще вземат участие в изборите на 12 май.

„Всичко тръгна от протестите, които, както всички знаем, произведоха много емоция, малко разум. Така ни хрумна да организираме експертната мисъл на хора, които не представляват партии, а представляват собствената си компетентност, организациите, към които принадлежат, всички те са от гражданския сектор, да формулират най-важните задачи, които би трябвало да бъдат решени от следващото управление”, коментира журналистката.

Освен секторните, хартата включва и особено важни междусекторни приоритети обясни Ева Борисова от асоциация „Родители”. „Имаме огромен брой безработни, също така и доста свободни работни места. Само че безработните са нискоквалифицирани и неграмотни. Инвестициите обаче са във висококвалифицираните работни места”, заяви Борисова.

„Имаме много възрастни хора, малко деца и още по-малко хора, способни да управляват собствения си живот, и да допринасят за останалите. Много високо ниво на бедност. Това са хора, които изобщо не вярват, че някога ще могат да се грижат сами за себе си. Те най-вероятно са клиенти на социалната система до края на живота си или на правосъдната система”, обясни още Ева Борисова.

Участвалите в създаването на хартата са категорични, че нейното действие трябва да продължи и след предсрочните парламентарни избори през май.