ЕК ще задейства наказателни процедури срещу България
ЕК ще задейства наказателни процедури срещу България / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Европейската комисия ще даде ход на няколко наказателни процедури срещу България - заради списъка със защитените територии НАТУРА 2000, боклука на София, забавянето на единния европейски номер за спешни повиквания 112 и личните документи с биометрични данни.

Решението ще влезе в сила в сряда след седмично заседание на Европейската комисия. Еврокомисарят Меглена Кунева обясни какви са механизмите, по които ще бъдат задействани наказателните процедури срещу страната ни.

„Тази процедура за нарушение ще започне в областите, в които не сме въвели законодателството. Процедурата е следната – разглежда се на колеж на комисарите, след това се дава административен срок на страната, нарушила предписанията. И ако това не се случи, комисията предприема следващи стъпки, които вече са съдебни. Това е доста дълга процедура, текат години, преди да се случи”, обясни Кунева.

Еврокомисарят за защита на потребителите добави, че понякога Европейската комисия може да отложи взимането на решение за изпращане на съд, ако страната е показала явни намерения да го спази.

Чуйте повече в звуковия файл