Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип през миналия сезон
Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип през миналия сезон / снимка: Dariknews.bg, архив
Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип през миналия сезон
75196
Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип през миналия сезон
  • Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип през миналия сезон

Докато специалистите напомнят, че ранната есен е най-подходящият сезон за поставяне на противогрипни ваксини, стана ясно, че едва 2 процента от българите са се имунизирали срещу грип през миналия сезон.

В интервю за Дарик националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова съобщи, че вместо броят на ваксинираните да расте, той намалявал през последните три-четири години.

Една от причините според проф. Кожухарова е, че ваксините в България не се покриват от здравното осигуряване, както е за рисковите групи в Холандия и Великобритания например.

Има вече изготвен проект за програма, която от следващия сезон да покрива поне част от разходите за ваксини за възрастните и хронично болните. Експертът все пак напомни, че разходите за една ваксина, която струва около 10-15 лева, са несравнимо по-малки от парите за лечение при усложненията след това.

„Епидемичната ситуация е напълно благоприятна за имунизация, защото към момента няма никакви белези на циркулация на грипни вируси. Заболяемостта от дихателни инфекции е ниска. Има достатъчно време за изработване на имунитет", обясни проф. Кожухарова.

По думите й съставът на грипните ваксини се определя от експертен комитет на Световната здравна организация: „Тези щамове са включени в състава на противогрипните ваксини. На първо място фигурира представителя на грипните вируси А1, това е пандемичният грипен вирус под името А/Калифорния. Другият щам е представител на грипни вируси от подтип А2 - „Тексас" и един представител на грипни вируси тип Б - „Масачузетс". Обикновено нашата практика показва, че един от трите е водещ, но е много рано да се каже кой. Грипът е много опасно заболяване за хората в напреднала възраст и за тези, които имат хронични заболявания".

Проф. Мира Кожухарова обясни, че проблемът с грипа е, че той може да протече много бързо, много тежко и смъртоносно и при млади и здрави хора: „Преди да кажем, аз се страхувам от противогрипната ваксина, нека си отговорим на въпроса, а от грипа не се ли страхувам. В последните 3-4 години процентът на имунизираните започна да спада. Миналата година достигнахме до нивото, което бяхме, когато започнахме да правим имунизации против грип - именно 97-98 година. През сезона 2013-2014 година от 100 българи са се имунизирали около двама души. Препоръката на Съвета на Европа към сезон 2014-2015 година е да имаме 75% имунизирани от хората в напреднала възраст. Приблизително подобен процент при хората с хронични заболявания, независимо от възрастта им, и някак си съпоставим процент при здравните работници. Ние сме толкова далеч от тази задача, че на едно 5-6% обхват с грипна ваксина през този сезон искрено бих се зарадвала".

„Противозаконно е да се внасят от чужбина ваксини за децата или да се набавят на свободния пазар", коментира още проф. Кожухарова по повод информациите, че родители търсят начин да набавят ваксини заради проблема с техния недостиг. По повод спряната реимунизация при по-големите тя поясни, че децата на 6 години все пак имат имунитет, защото са имунизирани вече, но е важно да има ваксини за новородените.

Проф. Мира Кожухарова напомни, че когато е нямало проблем с ваксините, немалко родители са недоволствали от имунизацията. „Когато има недостиг, се оказва, че интересът към ваксините нараства", отбеляза още експертът.