Еднократна помощ от 325 лв. за пострадалите при наводненията
Еднократна помощ от 325 лв. за пострадалите при наводненията / снимка: БГНЕС
Еднократна помощ от 325 лв. за пострадалите при наводненията
71994
Еднократна помощ от 325 лв. за пострадалите при наводненията
  • Еднократна помощ от 325 лв. за пострадалите при наводненията

Заместник-министърът на труда Росица Янкова и представители на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта обхождат засегнатите от поройните дъждове места в общините Ружинци и Чупрене.

Вече е създадена организация за подпомагане на засегнатите домакинства по реда на закона за социалното подпомагане.

От вчера служители на социалните служби в двете общини извършват социални оценки на засегнатите лица, за да им бъде отпусната еднократна финансова помощ в размер на 325 лева. Според предварителните данни подпомагането ще стигне до 400 домакинства. Този вид помощ се отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди след наводнение, като парите се осигуряват от социалното министерство.

Помощите ще се изплащат от дирекциите „Социално подпомагане" във Видин и Чупрене.

Предприето е и пренасочването на 350 безработни лица, наети по програмата за сезонни ремонтни и възстановителни дейности, към засегнатите райони. Работниците ще се включат в разчистването на речните корита и оказване на помощ на пострадалите лица и семейства.

Извършва се и превантивно укрепване на речните брегове и потенциално опасни съоръжения, мостове и пътища. Тази програма за заетост беше обезпечена с финансиране на заседанието на правителството в сряда, като за нея бяха гласувани 7 милиона лева.