Джон Байърли: Българите трябва да се научат да се възприемат като европейци
Джон Байърли: Българите трябва да се научат да се възприемат като европейци / cнимка: Sofia Photo Agency
Българите трябва да се научат да се възприемат като европейци, защото са европейци, каза американският посланик в България Джон Байърли на бизнес-дискусия, организирана от Американската търговска палата и посветена на първата годишнина от членството на страната ни в ЕС.

Посланик Байърли се съгласи с мнението на министър Гергана Грънчарова, че най-големите успехи за България в първата й година като член на ЕС е освобождаването на медицинските сестри.

Дипломатът очерта четири основни области на сътрудничество между България и САЩ: енергийна ефективност и сигурност, зачитане интелектуалната собственост, авиационна безопасност и отбрана.

Заедно можем да постигнем всичко, допълни Джон Байърли. Той посочи, че САЩ и Европейският съюз искат да видят България стабилна, защото това е от взаимен интерес.

Участниците в дискусията попитаха американския посланик по какъв начин може да се предотврати злоупотребата с пари от европейските структурни фондове на фона на търговията с гласове на последните местни избори.

В отговор Джон Байърли посочи, че нивото на купуване на гласове на този вот очевидно е достигнало много големи размери. Това според него е проблем, но вижда, че българското общество, медии и политици реагират много отрицателно на това явление. "Тази негативна реакция може да бъде използвана, за да се предотврати навлизането на сивата икономика в политическата система, защото това е голяма опасност за демокрацията, каза американският посланик.