Двама души са задържани за кражба на картини в София
Двама души са задържани за кражба на картини в София / снимка: DarikNews.bg, архив

Двама души са задържани за кражба на 11 картини в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицаите са получили информация, че двамата предлагат картини в антикварен магазин на ул. „Поп Богомил”. Задържането на 37-годишен мъж от село Черна гора, Пернишко, и на 25-годишен от София е станало в момента на покупко-продажбата на пет картини в търговския обект.

Установено е, че от края на декември миналата година до началото на март крадците извършвали строителна дейност в кооперация на ул. „Кракра”. Те разбрали, че живееща там художничка съхранява част от творбите си в приземно помещение. Двамата разбили катинара на входната врата и откраднали 11-те картини. Художничката научила за кражбата едва когато полицаите я посетили, след като били задържани крадците.

При обиск в жилищата, обитавани от двамата крадци, са били открити и иззети и останалите шест картини. Задържаните за 24 часа в полицията са известни на полицията за предишни кражби и грабежи и имат осъдителни присъди за извършените от тях престъпления. По случая се води досъдебно производство.