ДПС иска демонополизация на НЗОК още от януари 2009-а
ДПС иска демонополизация на НЗОК още от януари 2009-а / netinfo

За демонополизация на здравноосигурителната каса още от януари 2009-а настоя ДПС по време на разширеното заседание на Съвета на коалицията, което се провежда в Хисар. НДСВ по принцип подкрепя идеята, но БСП е категорично против на този етап, научи Дарик.

По време на дискусията за здравната реформа, продължила до късно снощи, председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов и Нигяр Джафер от ДПС са постъпили позицията за въвеждане на частни здравни каси още от 1 януари и за увеличение на здравните вноски на 8 процентна още от 1 юли.

Двата процента от увеличението на вноските да постъпват задължително в здрави фондове за доброволно осигуряване и те да поемат финансирането на системата, предлагат от ДПС.

Националната здравна каса да остане да финансира само бедните пациенти, искат още от движението. Срещу идеята възразили остро от БСП.

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочил, че подобни радикални промени за толкова кратък период от време крият рискове за системата и не е възможно да бъдат осъществени.

От НДСВ по принцип подкрепят намерението за премахване на монопола на здравната каса, но предлагат това да се случи по схема, плавно в следващите две-три години.

Работна група в състав Ивайло Калфин, Антония Първанова, Йордан Цонев трябва до месец да предложи компромисно решение, но последната дума щели да имат тримата лидери Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, научи Дарик.

Те обаче, се въздържали от мнения по време на дискусията снощи. Коалицията е постигнала засега общо становище само върху намерението за увеличаване на здравните вноски с 2%.

Около 14.00 часа се очаква тримата лидери да говорят пред медиите.