Дора Янкова: БСП трябва да съчетае енергията на Първанов и Станишев
Дора Янкова: БСП трябва да съчетае енергията на Първанов и Станишев / снимка: БГНЕС
Янкова: Финансовата децентрализация е в застой
49427
Янкова: Финансовата децентрализация е в застой
Янкова: Нужна е държавническа стратегия за икономиката
  • Янкова: Финансовата децентрализация е в застой
  • Янкова: Нужна е държавническа стратегия за икономиката

И Сергей Станишев, и Георги Първанов имат място в БСП - двамата носят сила на партията и се надявам конгресът да успее да съчетае енергията им. Това каза в интервю за рубриката „МеждУредие" на „Дарик кафе" Дора Янкова.

Бившият кмет на Смолян опроверга опасенията, че лидерският въпрос в левицата преди конгреса ще предизвика трусове и напрежение в БСП. „Дай боже, на всяка партия силни лидери от типа на Станишев и Първанов. И двамата имат силно участие и във вътрешен, и във външен план - Първанов е формирал политика, Сергей е признат европейски лидер. Двамата имат място в БСП, носят сила на партията и дори дебатът, който се води за лидерското място, дава енергия в БСП, а не отнема енергия", коментира Янкова.

„Ние сме мъдри и знаем, че партията ще има възможност да съчетае тяхната енергия, за да може БСП да стане по-силна като единствената опозиционна партия със социални послания и друго виждане за развитието на страната", каза още тя. Като изрази надежда предстоящият през май конгрес на левицата да вземе мъдро решение по лидерския въпрос.

„Една майка, когато има две добри деца, трудно може да се отрече от едното или от другото. Семейството е силно, когато има силни лидери, така то е значимо и видимо", каза метафорично Дора Янкова по адрес на лидерския въпрос в левицата.

В дебатите с Борисов щял да изскочи бъдещият премиер

„В дебатите между настоящия премиер и силни политически лица, ще излезе бъдещият премиер", каза Янкова по повод коментара от преди дни на Румен Петков, че Първанов е готов за премиер и е единствената реална алтернатива на Бойко Борисов. Дора Янкова обаче посочи, че левицата трябва да премине през конгреса си, а след това може би щял да бъде посочен и бъдещият премиер. „На този етап смятам, че трябва да се покажат силните мъже и жени от БСП, да заявят своя глас, за да могат хората да ги припознаят като хора на промяната", отбеляза още Янкова.

Нужна е стратегия за икономиката на страната

Има нужда от държавническа стратегия за икономиката на България, заяви още в интервюто си за Дарик Дора Янкова.

„И хората и бизнесът са изоставени, няма кой да им подаде ръка. Социалната чувствителност на хората в момента е изострена до безкрайност и тя е опасна", коментира тя.

„Не можем да кажем само, че имаме най-ниските данъци и европейските фондове - има нужда от стратегия за икономиката на страната, да сте чували някой да се занимава с икономиката на страната?!?", попита Янкова. По думите й не се води най-важният дебат - този за бъдещето на страната, за това къде е базата за икономиката и кои са основните фирми в нея. Това е капиталът и в този дебат трябва да се чуе позицията на силните държавни мъже, на всички политически сили, смята още бившият кмет на Смолян.

Общините по-лесно ще преживеят кризата, ако имат повече власт

Редно е ГЕРБ да обърне по-сериозно внимание на проблемите на местната власт, защото вече имат и по-голямо участие в управлението на общините. Това каза Дора Янкова в качеството си на председател на Националното сдружение на общините в България. След около месец тя ще предаде поста на следващия кмет, избран от Общото събрание на НСОРБ. Янкова изрази съжаление, че коментираната от години финансова децентрализация на местна власт е в застой и изрази надежда сегашната власт по-активно да погледне на предложенията като това част от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините.

„За съжаление въпросът с финансовата децентрализация е в една застинала форма и обяснението е кризата. Напротив - кризата по-лесно би могла да бъде заобикаляна от общините, ако им се делегира повече власт", коментира бившият кмет на Смолян. Като допълни, че става въпрос за финансови, политически и законови инструменти, които да позволят на местната власт да решават част от проблемите си. Освен това тя посочи, че за 20-годишния преход бюджетът на местната власт за 2012 г. спрямо държавния е на най-малък процент. Това слизане е отношение към гражданите, които живеят в общините и отново обяснението е кризата, допълни бившият кмет на Смолян.

Паралелно с това по думите на Дора Янкова е успех напредъкът на общините в усвояването на средства от европейските фондове. През последните години натрупахме административен капацитет, подготвихме много проекти и мисля, че местната власт има огромен дял в успеха на България в досегашното усвояване на еврофондовете, отбеляза тя.