"ГЕРБ залагат на победа и следващ мандат, това говори подредбата в листите. БСП предлагат нови хора, но без стари и опитни хора ще е трудно. Патриотите отново залагат на популярни имена, за да привлекат внимание", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева"  по NOVA NEWS политологът доц. Стойчо Стойчев.

"Изглежда повече се търси външния ефект при кандидатите, без много да се мисли, че тези хора трябва да вършат работа, да приемат закони", смята пък социологът Васил Тончев.

Според него от години наред изборите си приличат и повечето избиратели са склонни да поддържат статуквото. За него пандемията ще е факторът, който ще оказва най-много влияние на изборите. За него лекарската "битка", ще е интересна и заяви, че лекарите са подходящи за политическа дейност, защото подхождат към решаването на даден проблем изцяло и от дълбочина.

Относно БСП социологът смята, че вътрешното напрежение в столетницата е възможно да се окаже пречка за много добър резултат от изборите. "Много е интересно присъствието на Любен Дилов - син, и то точно в ГЕРБ. Много важен факт е, че Делян Пеевски няма да бъде в листите на ДПС, те отново могат да станат незаобиколим фактор", категоричен бе Васил Тончев.

Доц. Стойчев вярва, че има потенциал патриотичните партии да влязат в парламента, особено ВМРО. "Проблематично е задочното участие в изборите на Васил Божков, който не е ясно дали ще се завърне, ако бъде избран за депутат. ГЕРБ започва да формира център от по-малки десни партии и част от този процес е кандидатурата на Любен Дилов в Бургас", смята политологът.

За него ДПС и "Има такъв народ" трудно ще се коалират, но е вероятно да останат извън мнозинството, подкрепяйки отстрани.

Източник: NOVA NEWS