Доц. Роман Романски: Естетичната хирургия не е магическа пръчка
Доц. Роман Романски: Естетичната хирургия не е магическа пръчка / netinfo

 

Една част от пациентите, които са с доста завишени естетически изисквания, считат, че естетичната хирургия е като работа с магическа пръчка - не остават следи, не остават белези, което не е така. Това каза в предаването “Най-добрите лекари” доц. Роман Романски от Александровска болница, национален консултант по пластично-възстановителна и естетитична хирургия. Той обясни, че няма хирургична операция, при която да се правят разрези и да няма съответно и белези. Ето какво още каза доц. Романски пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: През миналата година попитахме столичните лекари кои са най-добри в тяхната специалност. В пластичната хирургия посочиха само трима, един от които сте вие. И тримата работите в големи многопрофилни болници, всъщност каква е разликата между вас тримата и колегите ви, които работят в частните клиники?

Доц. Романски: В големите университетски болници, които в голямата си част са и многопрофилни, съществуват условия, които позволяват да се работи целият обем на специалността, както естетичната, така и възстановителната хирургия. Докато в частните центрове условията не са чак толкова добри откъм грижа за пациента по отношение на тези, които имат необходимост от по-продължителен престой. Защото не малка част от нашите пациенти трябва да бъдат лекувани повече от 48 часа, с по-сериозни операции. В немалка част от случаите участват специалисти от различни специалности, според сложността на състоянието. Възстановителната хирургия се занимава с реално страдащи пациенти, с реален дефект с най-различен произход. Може да бъде вследствие на травма, на изгаряне.

Водещ: Вие защо избрахте според мен по-трудния път – да работите в държавна болница, да се занимавате не само с чисто естетична хирургия, а и с тежките случаи? Сигурна съм, че част от вашите пациенти не са и толкова платежоспособни, колкото в частните клиники?

Доц. Романски: Моите конкретни лични интереси са по отношение на реконструктивната хирургия и то по-специално един неин дял, който се нарича реконструктивна микрохирургия. Тези методи се прилагат при пациенти, при които други стандартни и нетрадиционни методи не помагат. В определени ограни на човешкото тяло и крайниците, където по някаква причина има дефект и по никакъв начин със съседни тъкани не може да бъде възстановен, той не засяга само повърхността на тялото, а и в немалка част от случаите прониква в дълбочина, засяга разположени под кожата мускули, тъкани…

Водещ: Дайте пример.

Доц. Романски: Примерно една тежка отворена фрактура с липса на подбедрицата под коляното, да кажем. Най-често това се получава следствие на ПТП, при което липсва сегмент от костта, липсват мускулни групи и алтернативата в този случай е да бъде ампутиран крайник. Посредством методите на оперативната микрохирургия, той може да бъде спасен. Това за мен е едно от най-големите предизвикателства, да можем да съхраним крайника и съответно качеството на живота на пациента. Около 20 пациенти годишни с подобни фрактури се лекуват в нашата клиника. Това могат да бъдат и пациенти след лечение на онкологични заболявания на млечната жлеза, на които е извършена мастектомия, тоест отстранена е гърдата, след това се възстановява. Единия от методите е посредством свободни тъкани, най-често от областта на предната коремна стена. Продължителността на една такава операция е от 6 часа нагоре. Друг пример са туморите на лицевия череп, най-често на долната челюст. За да се възстанови функцията, най-добре е на същия етап на операцията след отстраняването на съответния сегмент, където е туморът, да се възстанови с тъкани, най-често собствени, със собствено кръвоснабдяване.

Водещ: До каква степен НЗОК заплаща за тези сложни операции?

Доц. Романски: Досега не е финансирано от НЗОК плановото възстановяване с този метод. Надявам се в пакета за медицински услуги в близко бъдеще, следващата година, аз правя ежегодни усилия в тази насока. Сами разбирате, че не е едно и също да се извърши възстановителна операция по традиционен начин, в рамките на няколко часа и когато говорим за ампутация вече нещата седят по друг начин. Много бързо след това става първичното заздравяване на раните, докато една микрохирургична конструкция изисква един период от следене в порядъка на една седмица. Съответно този престой е съпроведен с определени финансови разходи.

Водещ: Какво се случва - пациентът си заплаща или болницата е на загуба?

Доц. Романски: Една малка част от пациентите си заплащат. Аз ръководя клиниката от три години, в момента самата процедура не се заплаща. Това, което евентуално плаща пациентът, е избор на екип по регламентираните от болницата и от министерството цени.

Водещ: Това е поредният случай, в които изборът на екип е инструмент на болницата да финансира дейности, които държавата не финансира…

Доц. Романски: Никого не съм върнал, оперирали сме и хора, които нямат възможност да си платят избора на екип. Но дори и с този избор на екип ние сме на загуба с всяка една такава операция.

Водещ:Да поговорим и за другата част от специалността ви - естетичната хирургия. Какво представлява пластичната операция на носа?

Доц. Романски: Пластичните операции на носа пак могат да бъдат разделени на възстановителни и естетични, по конкретно въпросът ви е за естетичната корекция на носа. Носът е много деликатна анатомична зона на човешкото тяло и има огромно влияние върху външния вид на човека, това е най-изпъкналата част от лицето на човека. Тази операция не може да се причисли към малките или средните операции, въпреки че се извършва при здрави пациенти, защото тя е свързана със сериозна техническа сложност и с един нелек и дълъг възстановителен период. Доколко ще бъде тежък, има вече индивидуален момент, в който от една страна са индивидуалните способности на пациента, от друга страна – техническите умения на самия хирург. Тази операция е свързана най-често с отстраняване на гърбица и съответно изисква в огромната част от случаите прекъсване на носните кости, на носната пирамида, това е една сериозна оперативна травма върху лицето, която за да се възстанови човек, му трябва време от порядъка на 10-20 дни, има хематоми, кръвонасядане в областта на лицето. В началото се носи шина, която да фиксира. Реално окончателният вид на носа след такава интервенция се вижда от пациента след третия, четвъртия месец, тъй като и кожата на носа има собствена памет по носно-хрущялния скелет, който ние цялостно ремоделираме. Обикновено е свързана с голяма удовлетвореност от страна на пациентите.

Водещ: Кой е най-успешният ви случай в практиката?

Доц. Романски: Имам няколко случая, с които се гордея. Те не са от естетичната хирургия, а са от реконструктивната. Ще дам два примера с пациенти с тежки счупвания, размачквания на подбедрицата вследствие на ПТП. В началния вид, в който ги видях, им предстоеше ампутация и когато ме повикаха на консултация, прецених че има какво да се направи. Това в крайна сметка се случи с цената на усилия от наша страна и от страна на пациента, защото е много важно да му вдъхнем доверие за това, което вършим.

Водещ: Имали ли сте случаи, при които пациентът идва и иска от вас да го направите копие на някоя известна личност?

Доц. Романски: Да, имал съм. Една част от пациентите, които са с доста завишени естетически изисквания, считат, че естетичната хирургия е като работа с магическа пръчка- не остават следи, не остават белези, което не е така. Няма хирургична операция, при която да се правят разрези и да няма съответно и белези. И тези пациенти носят снимка на някоя звезда и казват- искам носът ми да изглежда по този начин.Това не е рядко срещано явление, за щастие не е и прекалено често.

Водещ: Съществува ли съвършеното лице, перфектната симетрия, бихте ли посочили някоя актриса, манекенка за такъв пример?

Доц. Романски: Това е субективно понятие съвършенството. И когато говорим и комуникираме с пациентите, трябва да изчистим момента с това кое за тях е съвършено и кое считаме, че е подходящо за тяхното лице. По принцип и в природата симетрия почти не съществува. Това, което питате, е много личен въпрос. Дори да посоча някакво име, това не значи че съответният човек е съвършен. За един човек може да е Лив Тайлър или Моника Белучи, за друг да е Анджелина Джоли.

Водещ: Ако имахте властта да промените здравеопазването в България, кое е първото, с което бихте започнал?

Доц. Романски: Щях по такъв начин да променя нещата, ако имам тази власт, което е доста сериозна власт, че да се даде достатъчно добро финансиране за специализирана медицинска помощ, защото не всичко у нас е профилактика и не всичко е скрининг и търсене. Като че ли понастоящем най-много страда финансирането на специализираната медицинска помощ и в стратегически план това изисква средства за обучение на млади специалисти в най-различни специалности. Това ще се изплати един ден, тъй като немалка част от хората, които днес завършват медицина, емигрират поради това, че нямат условия да се обучават и да останат у нас. И не само младите, но и изградени специалисти. В момента здравеопазването се държи на хора, които са навършили пенсионна възраст, за да може изобщо да работи системата.

Цялото интервю с доц. Романски може да чуете тук.