/ БТА
"Морбили е най-заразното от всички заразни заболявания и рискът някой неиумнизиран да се разболее е 96 на сто. Последиците от морбили са сериозни и заболяването буквано изтрива имунната памет". Това каза на брифинг държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Има риск от разпространение на морбили в България заради непълен обхват с ваксината. Ваксиналното покритие в страната ни с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола е 91,2%, а с втора доза – 87,2%, което е по-ниско от желаните 95%, посочи той. На 5 декември тази година правителството на Румъния обяви национална епидемия от морбили, като сега там има около 2500 случая на заболели от морбили, а едно дете е починало, посочи той. Покритието срещу морбили в Румъния е ниско за първа доза, а за втора доза е още по-ниско и няма начин да не възникне епидемия, каза още д-р Кунчев.
В ЕС са открити 1453 случая на морбили, като освен в Румъния, няколкостотин болни има и в Австрия, Франция и Германия, добави д-р Кунчев. Има откъде да дойде морбили и в България, особено заради предстоящите пътувания в почивните дни", обясни Кунчев.

По думите му дори година след боледуване от морбили децата не са имунокомпетентни към каквото и да било вирус и са много податливи към заразяване. В България преди години имаше епидемия от морбили, припомни д-р Кунчев и посочи, че заразените са били 22 хиляди, а 22-ма са починали.

Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте децата, морбили може да има тежки последствия

"В 40 от 53 държави в Европейския регион на Световната здравна организация има морбили, като 40% от заболелите са деца във възрастовата група една - четири години", каза началникът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Кремена Пармакова. По думите ѝ морбили вече е заболяване, което се появява във всяка възраст. Всяка година се разболяват деца, които не са получили нито една доза от ваксината срещу морбили, допълни тя.

Доц. Ангел Кунчев коментира и заболеваемостта от сезонен грип. "По моите наблюдения след всичко, което се случи не само с нас, но и целия свят покрай COVID-19, има едно отрезвяване и връщане към здравия разум. Започва възстановяване към доверието към ваксините", подчерта той. Здравният инспектор представи актуални данни за имунизациите срещу грип, осигуряването на безплатни пневмококови ваксини за възрастни на и над 65 г. от 2024 г., както и представи данни за изпълнението на задължителния имунизационен календар.

"Донякъде е показателно това, което се случва с програмата за профилактика на грипа и намаляване на заболеваемостта. Тази години бяха осигурени 308 000 дози ваксини. Към момента са направени около 270 000 или 88% от всички. Една от корекциите, които направихме беше да дадем възможност на тези, които искат да се имунизират и до февруари", заяви Кунчев.

Кога ще е пикът на грипа и как да се предпазим

"Този сезон е много странен. Имаше две характерни неща. Едното е, че имаше забавяне със седмица-две, но то е преодоляно през последната седмица. За 50-та седмица имаме точната цифра от миналата година по отношение на грипа. Закъснението е преодоляно и оттук нататък само ще расте заболеваемостта от грип", допълни той.

"Някъде на 8,9,10 януари ще видим дали епидемията ще имаме реалните стойности и ще видим дали ще се осъществи нашето очакване епидемията да е в края на януари или първите една две седмици на февруари", каза още Кунчев.

"Втората характерна особеност е, че никога не сме влизали в сезона с такъв микс от причинители. COVID-19 не си е отишъл изцяло, но натиск върху системата няма", поясни здравният инспектор.

Той обясни, че се притеснява повече от развитието на морбили в Европа, отколкото от коклюш. Кунчев отбеляза, че ваксинационното покритие за морбили у нас е 91,2%, а реимунизацията на 12 години е 87,2 %.


 
Десислава Пеева/БТА, БГНЕС