/ Istock
Вследствие на рязкото увеличаване на броя на случаите на морбили, както и на големия брой хоспитализирани заразени деца, Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от морбили на национално равнище, съобщи "Румъния Инсайдър".

Към момента в 29 окръга са регистрирани близо 2000 случая.

В резултат на епидемичния режим ще бъдат ваксинирани деца на възраст между 9 и 11 месеца, в сравнение с нормалната схема за ваксинация срещу дребна шарка на 12 месеца и от 5 до 7 години. Неваксинираните или тези с непълна ваксинация също ще бъдат обхванати от новата кампания.

Също така Министерството на здравеопазването ще проведе информационна кампания за родителите, съвместно със семейните лекари, за по-добро спазване на програмата за ваксинация.

"Морбили е инфекциозно заболяване, което се предава лесно, особено на неваксинирани деца, а понякога развитието е сериозно и могат да настъпят усложнения", предупреждават служителите от Министерството на здравеопазването.

Ваксинационното покритие с първата доза на национално ниво е 78%, а с втората доза 62% от подлежащите на ваксинация деца, като тенденцията е низходяща вече повече от 10 години.