За разлика от предишното служебно правителство, Румен Радев вече няма амбиция за формиране на мнозинство, върху което да оказва влияние и се подготвя за избори напролет, защото началото на предизборната кампания показва раздалечаване на позициите, а не постигане на съгласие. Това заяви в интервю социологът доц. Антоний Гълъбов за БГНЕС. 

В служебното правителство, оглавявано от Гълъб Донев, има три групи министри.

„Първата ясно очертана група е на министрите с административен опит, това е много важно, защото правителството „Петков“ имаше сериозен дефицит на такива хора – то не познаваше държавната администрация, не знаеше как функционира държавата и това беше част от проблема.

Втората ясно очертана група е с много подчертано политически профил. Това са основно кадри, свързани със социалистическата партия. Те са четирима, петима души, които имат ясна, отчетлива биография, и в тази група се съдържа определено послание към ръководството на БСП.

ЦИК с първи решения за предсрочните избори

Третата група е съставена от хора, които са формирали опита си в частния бизнес, хора които имат доказуема кариера в частния бизнес и влизат като нови лица в служебния кабинет“, заяви доц. Гълъбов.

Той определи като основна задача на служебното правителство, възстановяването на отношенията между отделните институции. „Това „разпарчетосване“ по партиен принцип на министерствата влоши много координацията. Добре е, че в момента управлението поемат хора с опит в администрация, защото най-малкото ще могат да нормализират състоянието на държавата“, подчерта социологът.

Според него президентът се е отказал от намерението си да задава модел на надпартийно управление, широко съгласие ляво-дясно. „В този кабинет нямаме такава амбиция. Имаме само една група с ясно очертана партийна биография, която е в лявата част на политическия спектър. Независимо че не е работа на едно служебно правителство да има идеологически профил, бих го определил като лявоцентристко“, добави той.

На въпроса дали е възможен нов тип коалиционна култура след изборите или по-скоро следва поредица от избори, доц. Гълъбов заяви, че ние още сме в спирала от избори и че политическата криза не е решена.

„Политическата криза не се свежда до отношенията между партийните лидери, тя е между гражданите и политиците и дълбокото недоверие между тях. Сега, за разлика от предишното служебно правителство, назначено преди изборите през есента, Радев вече няма амбиция за формиране на мнозинство, върху което да оказва влияние и според мен се подготвя за избори напролет, защото началото на предизборната кампания показва раздалечаване на позициите, а не постигане на съгласие“, обясни още Гълъбов и призова служебното правителство скоро да излезе с изявления относно актуалната ситуация в държавата.

Относно настоящата енергийна криза, Антоний Гълъбов определи като неотложно проверяването на енергийното състояние в момента. „Опасявам се, че „Газпром“ може да твърди, че ние сме страната, която не спазва договора. Условието „вземи или плати“ може да се окаже изключителен проблем за България, защото може да се наложи да платим газ, който не сме ползвали. Докато това не се изясни, няма как да се маневрира по никакъв начин, тъй като в момента е важно по какъв начин ще бъде приключен този договор“, обясни още доц. Гълъбов. Едновременно с това той съветва да се открие търг за дългосрочен доставчик. „Трябва страната да търси дългосрочен договор от началото на другата година, за да може поне за няколко години да има необходимото количество природен газ“.

Приел-предал: Служебните министри поемат властта от предшествениците си (ОБЗОР)

Освен енергийната криза и проблемът с изборите политологът определи като ключово осигуряването на предвидимост в държавата. „Ако служебното правителство осигури предвидимост за българските граждани поне до края на годината, ще бъде от голяма полза за гражданите, защото българското общество е изключително тревожно и не се знае какво да се очаква през зимата. Всички тези тенденции са в резултат на управление без диалог. Това направи правителството „Петков“, затвори управлението максимално и кризата го отнесе.“, обясни още социологът.

Той подчерта, че държавата трябва да започне да функционира, тъй като има много важни въпроси като това доколко бюджетът е изпълним, доколко има нужда да се прави нова актуализация на бюджета и др.

„Бюджетът беше направен с изключителна некомпетентност от Асен Василев. Има риск за четвърти път да правим актуализация на бюджета, така че държавата трябва да започне да функционира, защото в противен случай хората ще продължат да функционират самостоятелно и винаги това струва много по-скъпо на всички“, предупреди доц. Антоний Гълъбов. 
БГНЕС