Кабинетът "Петков" остава в историята. Властта официално бе поета от новите служебни министри в 100-тното правителство на България. 

Министрите бяха представени от президента Румен Радев, а по-късно поеха властта от кабинета "Петков" в Министерския съвет. 

"Оставяме ви излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв. В държавната хазна има над 8,5 млрд. лв", заяви Кирил Петков и пожела кураж, смелост и успех на новото правителство. 

Кирил Петков предаде властта на кабинет №100 (ВИДЕО)

"Предстоят ни месеци, в които политическите страсти ще са нажежени. В тази ситуация служебното правителство има за задача да възстанови добрия тон и продуктивния диалог в обществените отношения. Все още имам надежда, че ще е възможно", каза от своя страна служебният министър-председател Гълъб Донев. 

Гълъб Донев пожела характер, смелост и мъдрост на министрите от ръководеното от него правителство, както и да отстояват всички свои решения, взети в интерес на България. 

Гълъб Донев обяви приоритетите на служебния кабинет (ВИДЕО)

„Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение на съществуващ проблем, мислете за всеки човек, който ще трябва да се справи с него и ще разчита на съдействие от страна на държавата ни“, обърна се той към министрите. 
Като основни приоритети той обяви мерките срещу високите цените на горивата, високата инфлация в страната, мерки, свързани с протестите на фирмите от пътното строителство и блокираните ремонти на пътища.

Церемония по предаване на властта в Министерството на вътрешните работи (МВР)

Иван Демерджиев встъпи в длъжност като служебен министър на вътрешните работи. Той прие поста от Бойко Рашков на официална церемония в Министерството. Демерджиев е и вицепремиер по обществения ред  и сигурност в служебното правителство, назначено с указ от президента Румен Радев.

Рашков: За първи път МВР разследва престъпления, извършени при ГЕРБ и Борисов

"Убеден съм, че г-н Демерджиев ще продължи онова, което ръководството на МВР до днес свърши, ще надгради постигнатото", каза Бойко Рашков. Той допълни, че е с изключително добри впечатления от неговата енергичност и компетентност. По думите му реформата в МВР е приключила на 99% по отношение на отделните служби и регионалните дирекции на Министерството.

Церемония по предаване на властта в Министерството на здравеопазването

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев ще продължи всички добри инициативи от управлението на вече бившия министър на здравеопазването Асена Сербезова. Това каза министър Меджидиев пред журналисти по време на церемонията по предаване на поста.

"Имам огромна отговорност да поема Министерството на здравеопазването като служебен министър, макар и в един по-кратък и ограничен период", каза още той.

Министър Меджидиев изрази благодарност към проф. Сербезова и я поздрави за свършената от нея работа.

Радев към служебния кабинет: Поемате отговорност за България в труден момент

"Ще поставя краткосрочни цели и задачи, които може и да не са много, но да са полезни за съсловието и за пациентите", каза още министър Меджидиев. Със сигурност ще се постарая да помогна да се подготви системата за посрещане на евентуално по-тежка COVID ситуация, допълни той. По думите му, системата трябва да работи така, че населението да усеща грижата, ако ситуацията се усложни.

"Постигнахме съгласие с д-р Меджидиев по отношение на това, че здравеопазването трябва да бъде надпартиен консенсус и успехът на всеки министър на здравеопазването е успех на всички нас и като пациенти", каза проф. Сербезова. Проф. Сербезова предостави на министър Меджидиев отчет за дейността от 13 декември 2021 г. досега и „това, което остава да се направи в следващите шест месеца“. 

Церемония по предаване на властта в Министерството на труда и социалната политика

Министърът на труда и социалната политика от кабинета „Петков“ Георги Гьоков предаде поста си на служебния вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Церемонията се проведе в Министерството на труда и социалната политика.

"Когато дойдохме в МТСП на 13 декември, дойдохме в една доста сложна обстановка", отбеляза Гьоков. "Влязох в министерството с известни притеснения дали ще можем да се справим с предизвикателствата. Сега, седем месеца по-късно, мога да застана пред вас и да кажа, че излизам от управлението на държавата с гордо вдигната глава", допълни той. Гьоков изрази надежда, че политиката в подкрепа на хората ще бъде продължена.

Това, към което ние ще се стремим, това е последователност – последователност в прилаганите политики и усъвършенстване на някои мерки, надграждане и развитие на прилаганите политики и мерки, посочи от своя страна Лазаров. 

"Основният приоритет, който ще стои пред МТСП, мен, моят екип и всички работещи в системата, е ограничаване на негативното въздействие на кризите върху пазара на труда и подобряване на жизненото равнище на населението и уязвимите групи", уточни той. По думите на Лазаров сериозен акцент ще бъдат целенасочени политики за повишаване равнището на заетост.

Церемония по предаване на властта в Министерството на финансите


Основен приоритет на Министерството на финансите е осигуряване на средства за произвеждане на изборите за парламент, гарантиране на ликвидност и събираемост на приходите, за да се гарантира изпълнението на бюджета. Това каза пред журналисти служебният министър на финансите Росица Велкова. В Министерството на финансите се проведе церемонията по предаване на поста от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на новия служебен министър Росица Велкова.

Ще съставим базов бюджет за 2023 година, който може да ползва следващият кабинет. Ще продължим с плана за въвеждане на еврото. Ще разчитам на екипа на МФ и на неговите структури за изпълнението на нашите задачи, добави Велкова.

От думите ѝ стана ясно, че за намиране на средства МФ ще разчита както на вътрешния пазар, така и при излизане на международните пазари.

Досегашният финансов министър Асен Василев обясни, че международни консултанти са препоръчали държавата да не емитира дълг на пазарите в чужбина. По думите му следващият прозорец, в който страната може да емитира дълг в чужбина, ще е през септември.

Росица Велкова работи в най-тежкия ресор – съставянето на бюджета, и познава състоянието на хазната по-добре и от мен, каза Василев. Много се радвам, че такъв министър на финансите ще има през следващите няколко месеца, допълни той.

Държавният резерв е 8,5 млрд. лева, излишъкът в бюджета е 1,5 млрд. лева. Ние бяхме 24-та държава, представила Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, но ще сме 15-та държава, която може да получава средства, допълни бившият финансов министър.

"Бюджетните приходи вървят добре. През последната година успяхме да направим широка социална програма, да постигнем сериозно увеличение на доходите на пенсионерите, без това да доведе до допълнителен дефицит на бюджета и още държавни дългове. Сега държавният дълг е с 2 милиарда лева по-малко от момента, когато поехме управлението. Това показва, че данъците могат да работят за всички", каза Василев.

"Най-много се гордея, че можахме да направим социална програма и въпреки тежката криза държавните финанси са по-стабилни, отколкото преди и с предвиден бюджетен дефицит, който ни позволява да влезем в Еврозоната. Средствата от данъците да стигат до всички българи, се разбра, че е възможно, а не само да малко група фирми", каза Василев в отговор на журналистически въпрос.

Церемония по предаване на властта в Министерството на икономиката и индустрията

"Предавам управлението на министерството с три добре свършени неща, един въпрос, който търпи продължение и то бързи действия и няколко препоръки и съвети към новия министър, както и ще коментирам един много широк обществен въпрос", заяви Корнелия Нинова в предаването си на властта на своя наследник Никола Стоянов.

"Първо - добрата политика, която водихме към работодателските организации и фирмите, доведе и до европейското признание за България, въпреки всички кризи, да бъдем поставени на първо място по промишлено и индустриално производство. Г-н Стоянов ще се убеди като влезе вътре, че то не е от производство и търговия с оръжия и ток, а от реална икономика и индустрия. Надявам се в следващите два месеца да може да удържи първото място за България в Европа", обърна се Нинова към него.

"Второ - свършихме много добра работа за държавните предприятия и оздравяване на държавната собственост. Когато дойдох тук кано министър казах, че един от първите ни приоритети ще бъде политиката в държавните предприятия, и че ще докажем, че държавната собственост може да се управлява публично, прозрачно и да печели. И това се случи - спряхме кранчетата на източване, спряхме рекета върху фирмите, отрязахме обръчите от фирми, които бяха обрасли в държавните предприятия. резултатът е следният - оставяме държавните предприятия с платени на държавата 20 млн. лева дивидент, с върнати кредити в размер на 19 млн. 254 хиляди лева и с натрупани средства в сметките на предприятия в размер на 46 млн. и 106 хил. лева. Заедно с този успех и оздравяване на държавните предприятия, проведохме много силна социална политика, средно заплатите в държавните дружества се увеличиха с 12% плюс други социални придобивки, като ваучери за храна и средства за почивка", подчерта Нинова.

"Трето - потребителската тема. За първи път темата “потребители“, тяхното здраве, спекула, цени, злоупотреби с хората стана приоритет номер едно на Министерството на икономиката и индустрията. Направили сме за тези шест месеца над 13 хил. проверки - магазини, бензиностанции, нощни заведения с една цел - защита на потребителя. Защото човекът е най-важен в политиката. Знаете напоследък и уникалния случай как за три дни вдигнахме темата за райския газ и беше приет на две четения закон, който забранява неговата продажба на деца", заяви тя.

Според Нинова, остава неразрешен въпросът с язовирите у нас, както и неправомерно похарчени 500 млн. лева за ремонт на язовир, за което трябва да се разрови и прокуратурата.

Церемония по предаване на властта в Министерството на правосъдието

Досегашният министър на правосъдието Надежда Йорданова предаде ключа за държавния печат на наследника си на поста Крум Зарков на церемония във ведомството. Той ѝ подари букет цветя в знак на признателност и уважение.

Надежда Йорданова му пожела да поставя държавния печат върху актове, които придвижват България по-напред към правовата държава и са признак на добро управленско решение в национален интерес. Оставям на вашето бюро 20 проекта на нормативни актове в различна степен на готовност, включително и тези по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи Йорданова.  

"За мен е чест да поема от Вас държавния печат и ключа", обърна се към нея служебният министър на правосъдието Крум Зарков и посочи, че уважава усилията, които е положила като министър. Мисля, че постигнахте добри резултати и ви уверявам, че екипът поема оттук нататък в дух на приемственост", заяви той.

Церемония по предаване на властта в Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Новият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пое поста на церемония в МРРБ от досегашния вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов.

"За мен е изключителна чест и удоволствие да предам символично ключа на МРРБ точно на Вас, защото имате оставена дълбока следа в него – познавате проблемите и задачите, и съм сигурен, че ще поемете още веднага най-сериозните от тях", обърна се Гроздан Караджов към Иван Шишков.

Новият служебен министър сподели, че когато преди 7 месеца е предавал поста на Гроздан Караджов, не е вярвал, че ще се стигне до днешната церемония, но се надява с екипа му да намерят в напреднала процедура всички неща, за които вече е говорено, и да продължат в конструктивна посока в бъдеще. "Мога да Ви уверя, че всички добри практики от последните 6-7 месеца ще продължат. Убеден съм, че има надграждане и ние ще се възползваме от него", добави министър Шишков.

Церемония по предаване на властта в Министерството на отбраната

"По никакъв начин няма да политизирам Българската армия, Българската армия е стожер на държавността". Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на официалната церемония по встъпването му в длъжност и поемане на  министерския пост от предшественика му Драгомир Заков в Министерството на отбраната. 

Церемония по предаване на властта в Министерството на образованието и науката

"Не мога да си представя, че образованието ще бъде обект на политически дискусии, то, заедно с възпитанието, винаги е било обща грижа за обществото". Това каза служебният министър проф. д-р Сашо Пенов при церемонията по предаване на властта, която се състоя днес в Министерството на образованието и науката. Той се ангажира да продължи изпълнението на приетите стратегии в образованието.

Доскорошният министър Николай Денков връчи на наследника си училищен звънец, като символ на предаването на властта.

Пенов отбеляза, че за него е чест да поема ресор, за който е убеден, че цялата българска общественост милее. Към момента мисля, че наследявам министерство, което от няколко години работи по стратегии, които са общоприети, утвърдени от Народното събрание, от Министерския съвет, което е заслуга както на предходните министри, така и на цялата администрация в него, каза той.

Министърът посочи, че оттук нататък, в рамките на правомощията на служебното правителство, при стриктно спазване на конституцията и решенията на Конституционния съд във връзка с тези правомощия, ще продължи изпълнението на тези стратегии. По думите му целта е отделният ученик, неговият родител, отделните преподаватели да бъдат доволни и да са убедени, че зад тях стои администрация, която мисли за тях и за управлението на образованието като ресор.

Нашата дейност ще бъде насочена към обезпечаването на започването на учебната година, продължаване на изпълнението на действията, които са предприети в изпълнение на стратегиите и, разбира се, в решаването на други, текущи задачи, свързани най-вече с Плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза министърът.

Предшественикът му Николай Денков благодари на всички, които вложиха душа, сърце, ум през тези месеци, за да направят заедно нещо полезно за България. "С част от вас сме се виждали много често, с други - по-рядко, но уверявам ви, в моето сърце вие ще останете опората, на която се крепи българското образование, и това мое усещане ще направя всичко възможно да го предам и на следващия министър, за да знае, че може да разчита на вас", каза още той.

Церемония по предаване на властта в Министерството на енергетиката

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов предаде поста на своя наследник служебния министър Росен Христов на кратка церемония в Министерството на енергетиката. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

"Въпреки сериозната криза с енергийните цени в света и предизвикателствата, свързани с войната в Украйна, и прекъснатите доставки на природен газ от страна на "Газпром експорт", успяхме да разработим и приложим програми за компенсации на потребителите, както и да договорим възможности за внос на втечнен природен газ. Служебното правителство ще прецени кои са най-добрите решения за България и в тези усилия може да разчита на моята пълна подкрепа и съдействие, ако е необходимо", каза Александър Николов пред своя наследник на поста.

От своя страна министър Росен Христов бе категоричен, че в настоящата изключително тежка ситуация дейността на Министерството на енергетиката трябва да се фокусира върху сигурността на доставките на енергия за икономиката и бита, което да гарантира спокойствие и стабилност в икономическото развитие на страната.

"Вярвам, че въпреки краткия времеви мандат на служебното правителство, ще успеем да нормализираме ситуацията, да осигурим спокойствие за зимния период и ще осигурим стабилна база за работа на следващия редовен кабинет", подчерта министър Христов.

Церемония по предаване на властта в Министерството на електронното управление

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров встъпи официално в длъжност. На церемония в сградата на министерството властта му предаде досегашният министър в оставка Божидар Божанов, който пожела успех на Тодоров и отбеляза увереността си, че той ще продължи да работи в правилната посока. 

„Една от задачите, които има това министерство в следващите седмици, е да подпомогне Централната избирателна комисия (ЦИК) да вземе правилните решения във връзка с предоставянето на изходния код на машините за гласуване и на удостоверяването на съответствията на техническите устройства“, посочи Божанов. 

„Искам да благодаря на министър Божанов за усилията, които е положил през последните осем месеца, както и на неговия екип. Много работа е свършена“, отбеляза Георги Тодоров. 

Той увери, че ръководеното от него ведомство ще направи всичко възможно, за да подпомогне ЦИК в организирането на честни и прозрачни избори. 

Божидар Божанов и Георги Тодоров проведоха и среща, на която обсъдиха всички проблеми и предизвикателства в сектора.
 
БТА